Korona u vrtićima – u kojim situacijama dete ne mora u izolaciju ako se u grupi pojavi zaraza

1 oktobra, 2021

Situacija sa virusom u školama je gotovo svakodnevna tema u medijima. Ipak, iako je obuhvat dece u vrtićima takođe veliki, naročito u većim gradovima, o epidemiološkom stanju u ovim ustanovama retko se govori.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja rekla je danas za Nova portal da je najčešći problem to što nema vaspitača na birou koji mogu da menjaju one koji se razbole ili odu u izolaciju. Dodala je i da je situacija najgora u valjevskim vrtićima.

Foto: Canva

„Deca se raspoređuju na postojeće zaposlene kojima se povećava obim posla“, objašnjava Jovanović i kaže da je zato apelovala na roditelje da ukoliko mogu da se snađu, da ne dovode decu u vrtiće.

Kada je reč o pravilima i protivepidemijskim merama u vrtićima, one se bitno razlikuju od onih u školama. Pa tako, ako se u grupi pojavi samo jedno zaraženo dete, cela grupa ide u izolaciju na 14 dana. Vaspitačice koje su u istoj grupi boravile s decom ostaju da rade i raspoređuju se u druge grupe u vrtiću. Objašnjenje nadležnih za ovo neobično pravilo je da su vaspitačice u obavezi da nose maske, pa su samim tim zaštićene.

S druge strane, ovakve situacije koje se uvek dešavaju nenadano, dovode roditelje u nezgodnu situaciju. Onog trenutka kada stigne informacija da je dete u grupi pozitivno, grupa se šalje u izolaciju. Roditelji koji rade u privatnom sektoru retko imaju razumevanja od strane poslodavaca, te teško dobijaju bolovanje u trajanju od dve nedelje, pa moraju da se snalaze za čuvanje deteta.

Nadležni kažu i da se ne može uzeti u obzir negativan antigenski test kako bi deca nastavila da dolaze u vrtić, ali ako je u prethodna tri meseca dete preležalo kovid, ono neće morati u izolaciju.

Takođe, deca koja iz drugih razloga nisu bili u vrtiću u periodu kada je dolazilo zaraženo dete, neće morati da budu izolovana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Korona u vrtićima – u kojim situacijama dete ne mora u izolaciju ako se u grupi pojavi zaraza"

  1. Aleksa kaže:

    ”Objašnjenje nadležnih za ovo neobično pravilo je da su vaspitačice u obavezi da nose maske, pa su samim tim zaštićene.”

    Nose masku pa su zaštićene!? Kakva glupost!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama