Коронавирус би у школама могао да се шири много лакше него што се мислило: Каква су искуства других држава

6 августа, 2020

Коронавирус се може проширити у школском окружењу и летњим камповима лакше него што се претходно мислило, показало је искуство поновног оварања школских установа у појединим државама САД и Израелу, преноси Гардијан.

Извештај америчког Центра за контролу и превенцију болести (CDC)о ширењу вируса у летњем кампу у савезној држави Џорџија сугерише и да даце – па чак и асимптоматски случајеви – могу бити значајни преносници КОВИД-19 у широј заједници.

Ове тврдње су у супротности са ранијим студијама у којима је владао консензус да деца ретко преносе вирус међу собом или другим људима.

Међутим, ове недеље је чак 260 запослених у једној од највећих школских установа у Џорџији добило забрану доласка на посао зато што су позитивни на коронавирус или су били у контакту са зараженом особом.

У једном летњем кампу у Џорџији, на ком је – крајем јуна – учествовало више од 600 младих, око 200 тинејџера је било позитивно на вирус, показује службени извештај. Иако су поштоване све санитарне мере, укључујући и особље које је носило маске за лице.

Једнако збуњујућа, према извештају CDC и здравствених власти Џорџије, била је чињеница – супротно ранијим теоријама о ширењу инфекције међу децом – да су млади, као и они који су дуже време били у кампу, изложени већем ризику од заражавања.

“Налази показју да се Sars-CoV-2  веома проширио међу учесницима кампа, што је допринело даљем заражавању свих старосних група у широј заједници, упркос напорима организатора кампа да примене већину препоручених стратегија са спречевања ширења инфекције”, пише у извештају  CDC и јавноздравствених власти Џорџије.

“Асимптоматска инфекција је била честа и потенцијално је допринела преносу вируса. Овај извештај даје мноштво доказа који показују да су деца свих узраста подложна инфекцији коронавируса и да играју важну улогу у даљем преношењу вируса, супротно ранијим студијама”, пише даље у извештају.

Такође, ови извештаји су показали колико се, заправо, мало зна о ширењу вируса међу млађом популацијом.

Епидемиолог са Харварда др Вилијам Ханаџ недавно је објаснио да део проблема јесте у томе што је велики број држава током првог таласа пандемије рано затворио школе и вртиће, остављајући мало могућности за проучавање потенцијалног ширења вируса међу децом.

“Студије направљене у домаћинствима показале су да се деца ретко заразе и да ретко преносе инфекцију. Међутим, све те студије почињу с идентификацијом особе која је заражена, а затим тестирањем особа око ње. Сада, јер деца имају мању вероватноћу за озбиљну болест или симптоме, то значи да ће одрасла особа бити идентификована као индекс случај. Онда се претпоставља, уколико се утврди да је дете заражено, да је одрасла особа пренела инфекцију. Такође, затварање школа онемогућило је успостављање контаката међу децом у великом обиму. Дакле, тада нисмо видели врсте интеракције које се очекују поновним отварањем школа”, рекао је др Ханаџ.

“Ако је степен пренос вируса у заједници на ниском нивоу, онда су трошкови затворених школа по децу много већи него да су школе отворене. Међутим, ако је преношење вируса у заједници велико, или се повећава, отварање школа може само додатно погоршати ситуацију. На крају, чињеница да деца у највећем броју случајева немају симптоме болести, показује да је вроватније да ћете вирус лоцирати тек код одраслих, који су били у окружењу деце”, додао је др Ханаџ.

Чини се да су недавни догађаји у Џорџији веома слични искуству Израела са поновним отварањем школа.

Израел је на почетку пандемије имао успешан одговор на ширење инфекције коронавирусом, највише због строгих мера затварања земље. Међутим, мере су постепено ублажаване, а влада је желела да заустави финансијску кризу и родитеље врати на посао, а децу у школе, што се и догодило почетком маја.

Међутим, већ крајем тог месеца, коронавирус је ушао у учионице, а власти су биле приморане да затворе стотину школа пре летњег распуста, стављајући хиљаде ученика и наставника у карантин.

У једној гимназији у Јерусалиму чак 153 ученика и 25 запослених су били позитивни на коронавирус.

Израелске здравствене власти су више пута упозориле на потребу за поштовањем мера социјалног дистанцирања у школама, на радним местима…

Међутим, док је влада увела неке нове мере, попут затварања тржних центара, летње школе су остале отворене.

Извор: Недељник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама