Козметички препарати за децу – које састојке треба да избегавате

Сваки родитељ жели најбоље за своје дете. То није спорно. Али у времену у којем живимо, то понекад може бити фрустрирајуће јер, у жељи да пружимо најбоље, нађемо се изгубљени у мору различитих кометара, мишљења, истраживања. И све тако збуњени, родитељи често свој изборе када су деца у питању на крају базирају на цени, водећи се тиме да је оно што је скупо сигурно добро. Тако је са обућом, храном, па и са козметиком. А да ли је цена најважнији предуслов који вам гарантује квалитет?
Не, не и не. Цену занемарите и, када бирате препарате за негу коже, усредсредите се на састојке које сваки квалитетан производ за негу коже најмлађих треба да садржи.
Кад се уверите да је производ који желите да пазарите клинички тестирани од стране дерматолога и педијатара, обратите пажњу на састојке које би сваки козметички препарат за негу коже бебе требало да садржи.

Позитивни састојци

– Невен и камилица који смирују црвенило и подстичу развој здраве коже.
– Бадемово и сусамово уље који су богати масним киселинама и витамином Е.
– Ланолин који негује, омекшава и хидрира кожу и чува њену влажност.
– Минерална супстанца цинк оксид која везује влагу и обнавља природну заштиту.
– Природна глина која задржава влагу у кожи.
– Витамин Е који штити кожу од штетних утицаја околине.
– Пантенол који помаже регенерацију коже.
– Алантоин који чини кожу меком и глатком.
– Уреа која значајно повећава влажност коже
Истраживања здравствених служби Европске уније показала су да шампони, купке, лосиони, влажне марамице и други производи који се користе за негу коже беба садрже превише потенцијално штетних хемијских супстанци и алергена. Ове штетене супстанце све више студија повезује са озбиљним обољењима који се могу јавити у каснијем животном добу. Стога, обратите пажњу и избегавајте препарате који садрже неку од следећих суспстанци:
– Синтетски мириси као изазивачи алергијских реакција.
– Формалдехид иритира дисајне путеве.
– Фталати (и деривати фтлалата – ДБМ, ДПМ, ДЕП) – ремете хормонски баланс.
– Натријум-лаурил-сулфат исушује кожу, надражује очи и дуготрајно се задржава у ткиву.
– Парабени као конзерванси додају се већини производа на бази воде

Да ли знате шта је то сирасти маз и како он утиче на негу бебине коже?

Беба се рађа са кожом која је прекривена жућкасто-масним премазом који се назива сирасти маз који настаје под дејством плацентарних хормона и служи као заштита коже од течности у којој се налазила беба. Овај беличасто-жућкасти секрет се нажалост убрзо после рођења одстрањује купањем, зато савремена медицина новопеченим родитељима саветује да бебу не купају одмах по рођењу управо због вишеструког позитивног ефекта који овај премаз има на дечју кожу.

Chicco-ви производи за негу нежне бебине коже из колекције Natural Sensetions управо су инспирисани природом, односно сирним мазом који има заштитину и храњиву улогу на бебину кожу.
Ова колекција се састоји искључиво од природних активних састојака – на биљној бази направљених од пиринча, слатког бадема, пшеничних клица, авокада. Који омогућавају хидратацију, смиривање и заштиту осетљиве коже беба. Линија је такође обогаћена пантенолом и витамином Е.
Сви производи су тестирани од стране реномираног независног института, под контролом лекара. Сви тестови су показали изузетне резултате, високе ефикасности и толеранције.
Сви производи су тестирани од стране реномираног независног института, под контролом лекара. Сви тестови су показали изузетне резултате, високе ефикасности и толеранције.
Али, можда најважније од свега је то што је 60 мајки тестирало три производа из линије на својој деци, у трајању од четири недеље. Одлични резултати које је показало ово тестирање најбољи су гарант квалитета производа из Natural Sensetions колекције.
Јасмина Јовичић