Kreativni centar razvio digitalne testova znanja za učenike mlađih razreda

16 aprila, 2018

Pripreme digitalnih udžbenika za prvake i petake koji će od septembra učiti po novom planu i programu su u toku. U međuvremenu, izdavačka kuća Kreativni centar je, pored materijala za učenike prvog i petog razreda, pripremila i posebne digitalne testove za proveru znanja za učenike drugog i četvrtog razreda. U okviru projekta RAZVOJ DIGITALNIH MATERIJALA ZA OSNOVNU ŠKOLU koji Kreativni centar sprovodi u saradnji sa ekspertima iz Instituta za psihologiju uz podršku organizacije Helvetas Srbija, tokom aprila i maja u četiri osnovne škole u Beogradu, biće sprovedeno testiranje digitalnih materijala Kreativnog centra namenjenih učenicima mlađih razreda osnovne škole.

Reč je pre svega o testovima iz tri glavna predmeta – Srpski jezik, Matematika i Svet oko nas. Kako kaže Ljiljana Marković, direktorka Kreativnog centra, ovi materijali prate školski plan i program i sadrže 20 raznovrsnih tipova zadataka. Svaki zadatak se automatski pregleda posle rešavanja, čime nastavnici i roditelji mogu da prate napredak svakog učenika.
O projektu su govorili još i Dr Ivana Stepanović Ilić, direktorka Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; Ljiljana Marinković, direktorka izdavačke kuće Kreativni centar; Martin Ditz, rukovodilac organizacije Helvetas Srbija i Milica Simić, studentkinja, učesnica u projektu.
Direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković rekla je: „Naša namera jeste da stvorimo vrhunski materijal, koji treba suštinski da unapredi učenje, a ne da bude samo „modni dodatak“ štampanim udžbenicima. Uvođenje digitalnih materijala u osnovnu školu vidimo i kao neophodnost savremenog trenutka i kao izazov da kreiramo sadržaje koji će biti podjednako dobri kao i naše štampane knjige.”
„Elektronski obrazovni materijal nije samo druga forma klasičnih udžbenika. On ima svoja pravila i svoje zahteve i za njegovo kreiranje potreban je stručan i mulitidisciplinaran pristup. Zato smo se odlučili za saradnju sa Institutom za psihologiju, čiji su stručnjaci bili aktivno uključeni u kreiranje nove generacije udžbenika u Srbiji, započeto 2004. godine. Takođe, saradnici Instituta bili su uključeni u rad na mnogim udžbenicima Kreativnog centra kao eksperti za obrazovni dizajn. Uz njihovu pomoć došli smo do saznanja kakvi materijali treba da budu da bi doneli nešto suštinski novo u odnosu na štampane udžbenike, kao i da bi odgovarali obrazovnim standardima i saznajnim mogućnostima dece različitog uzrasta. Usredsredili smo se na interaktivne materijale namenjene deci, pre svega za proveru znanja. Materijali prate školski plan i program i sadrže 20 raznovrsnih tipova zadataka. Svaki zadatak se automatski pregleda posle rešavanja, čime nastavnici i roditelji mogu da prate napredak svakog učenika. Naše elektronske materijale testiraćemo na tabletu i kompjuteru jer ih podržavaju svi operativni sistemi.“
„Kreativni centar je uvideo važnost uvođenja elektronskih nastavnih materijalai za školu i za širu publiku. Kreativni centar, kao ni Srbija u celini, nema dovoljno iskustva u metodici nastave sa elektronskim materijalima, i za taj posao bili su mu potrebni stručni saradnici. Institut za psihologiju je razvio nastavne module koje pripremaju studente za rad u ovoj oblasti.” – kaže Martin Ditz, rukovodilac Helvetas Srbija.
Pre nego što uđu u širu upotrebu, ovi materijali biće testirani u četiri beogradske osnovne škole. Testiranje će trajati do kraja maja, a svi učesnici konferencije uvereni su da će rezultati pokazati da deca tehnologiju mogu i žele da koriste u edukativne svrhe, kao i da učenje kroz igru zaista jeste najbolji način da se najmlađima prenese znanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama