Кризни штаб ће у петак разматрати и све опције ПРЕЛАСКА НА ОНЛАЈН наставу

18 новембра, 2020

Школе у Србији настављају са радом, иако су на онлајн наставу прешле образовне установе у појединим општинама широм наше земље. Дилема, да ли и на који начин на нивоу општина по проглашењу ванредне ситуације могу бити затворене школе, а ђаци упућени на наставу од куће, требало би да буде дефинитивно разрешена на првој наредној седници владиног Кризног штаба, сазнаје “Блиц”.

Foto: Canva

Затварање школа у неким општинама узбудило је родитеље који су то протумачили као увод у потпуни прелазак на онлајн. Изнова је отворено питање, иде ли се на наставу у учионице, до када и од чега зависи та одлука. У Министарству просвете за “Блиц” кажу да нема затварања школа на нивоу Србије. Међутим, када је реч о појединим општинама ствари стоје другачије.

Општина Врбас званично је прва затворила на 15 дана све образовне институције и прешла на онлајн наставу. У овој општини локални кризни штаб донео је одлуку о увођењу ванредне ситуације и у складу са тим наложио и затварање школа. Врбас, међутим, није једини и слична ситуација догодила се и у Димитровграду, само што није доспела у јавност. Тамошњи Општински штаб за ванредне ситуације донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације 2. новембра, а два дана потом и наредбу о прекиду образовно васпитног рада у основној и средњој школи у овом граду. Због тога су изгубљена три наставна дана, 5. 6. и 9. новембар. Димитровград је у међувремену прешао на онлајн наставу, а школа је донела и план надокнаде изгубљених дана.

Прелазак на онлајн наставу

На седници Кризног штаба требало би да се прецизира механизам преласка на онлајн и то из више разлога, а један је и закон. Према Закону о основама система образовања у члану 105 стоји да локални кризни штаб може да затвори школе, али не и да донесе одлуку о преласку на онлајн. То практично значи да по закону – школе једино могу да се потпуно затворе. Али, чињеница је, да је пропис прављен пре пандемије и нема одредбу садашње онлајн наставе. Како би се превазишла ова правна ‘зачкољица’ али и дефинитивно разјаснило шта се може, а шта не и под којим условима, Министарство просвете ће предложити модел по ком се може прелазити на онлајн када локални кризни штабови прогласе ванредну ситуацију.

Практично механизам је следећи – локални кризни штаб донесе одлуку о ванредној ситуацији и обустави рада школе, што једино може у складу са законом. Међутим, како не би била прекинута настава већ настављена онлајн, следећа инстанца је обраћање Школској управи са захтевом да се промени начин рада односно, оперативни план рада и да се пређе на онлајн. Школска управа консултује министарство и доноси се препорука о преласку на онлајн.

Током последњег таласа ковида-19, када је реч о преласку на онлајн, дешавало се само да појединачна оделења или групе на 15 дана не иду у школу. На учење од куће ђаци су упућивани уколико су више од два ученика у разреду оболела.

Наставници који имају хронична обољења и који сматрају да су под посебним ризиком од инфекције, могу се обратити изабраном лекару или специјалисти који ће проценити да ли постоји нарочито висок ризик од заражавања, због чега може отворити боловање за наставника. За време боловања наставника, директор је у обавези да обезбеди стручну замену, да би се обезбедили услови за остваривање наставе у складу са оперативним планом школе и изабраним моделом наставе.

Седница Кризног штаба за борбу против ковида-19 биће одржана у петак ујутро у 9 часова.

Извор: Блиц

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама