Krizni štab sutra odlučuje – Evo kako će izgledati nastava od prvog septembra

10 avgusta, 2020

Krizni štab sutra odlučuje – Evo kako će izgledati nastava od prvog septembra

Provere znanja – kontrolni, pismeni i odgovaranja biće, međutim, isključivo u učionici!

Ovo je jedan od zaključaka koje bi, kako saznajemo, trebalo sutra da usvoji Krizni štab za borbu protiv kovida 19. O planu za izvođenje nastave od septembra danas su razgovarali premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Plan je da se učenicima mlađih razreda – od prvog do četvrtog, omogući nastava u školi. Ali, paralelno, biće emitovani i časovi na javnom servisu. Za TV školu biće rezervisani RTS 3 i RTS Planeta tokom celog dana, a RTS 2 do 10 ujutru. Učenici starijih razreda osnovne škole naizmenično će imati časove u učionici i na daljinu. I oni će sve provere znanja imati samo u školi.

Predviđeno je da se u srednjim školama odeljenja dele, pa da jednog dana polovina prati od kuće, a druga polovina dolazi na nastavu. Narednog dana bi se grupe zamenile.

Ipak, kako saznajemo, škole će dobiti instrukcije i više modela po kojima će moći da rade. Koji od ponuđenih modela će izabrati zavisiće od broja đaka, veličine školske zgrade i broja učionica. Oko 250 osnovnih i srednjih škola u Srbiji već ima jednosmenski rad, te one neće imati veliki problem da podele odeljenja i organizuju časove u skladu sa epidemiološkim merama. Odeljenja koja inače broje do 15 učenika, što je recimo slučaj kod većine na jezicima nacionalnih manjina, moći će da rade uobičajeno.

Kako saznajemo, u modelu nastave za narednu školsku godinu, vodilo se računa i o tome da nastavnici ne mogu u istom danu da drže časove u školi, a potom da organizuju i onlajn nastavu za decu koja su kod kuće, jer bi time bila duplirana njihova norma i broj radnih sati.

Prema dosadašnjim izjavama epidemiologa, škole će, u svakom slučaju, morati da primenjuju set protivepidemijskih mera. To se, pre svega, odnosi na visok nivo higijene u školskim objektima, obaveznu dezinfekciju hodnika, učionica i toaleta, kao i obavezno često provetravanje prostorija. Deca će, prema najavama, morati uvek da imaju masku kod sebe, ali će se sutra znati u kojim situacijama će nošenje biti obavezno. Takođe, roditelji će dobiti zadatak da pre nego što decu isprate u školu provere njihovu telesnu temperaturu. Samo zdrava deca moći će da dođu u kolektiv.

Na selu uobičajeno
Mere koje će se, radi sprečavanja širenja epidemije, primenjivati od septembra najmanje će pogoditi seoske škole. Razlog je što one uglavnom imaju veoma mali broj učenika. Tamo gde je inače broj đaka manji od 15, nastava će moći da se organizuje uobičajeno, kao i pre epidemije.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Krizni štab sutra odlučuje – Evo kako će izgledati nastava od prvog septembra"

 1. Vladimir kaže:

  U ovim informacijama je sve izmešano i epidemiološke mere i organizacija nastave.
  Da odeljenje broji manje od 15 učenika je očigledno epidemiološka mera, da se održi rastojanje između učenika.
  Šta je sa ovim drugim merama:
  1. Ide svaki dan u školu
  2. Ide svaki drugi dan u školu
  3. Ide svake druge nedelje u školu.
  Ima li ovo veze sa epidemijom ili sa organizacijom rada u školi.
  Ništa ovo ne valja, epidemiolozi su trebali definisati svoje zahteve, a organizaciju nastave prepustiti školama.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama