Kućni poslovi koje žena radi vrede 546 evra

21 jula, 2020

Žene u Srbiji provode duplo više vremena u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu i članovima porodice za šta bi, kada bi se pridodala ekonomska vrednost, mesečno zarađivale 546 evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

 

 

Kako je saopšteno, ona je povodom izrade prve analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja istakla da su neplaćeni poslovi staranja razlog za neaktivnost žena na tržištu rada u mnogo većem procentu nego kod muškaraca.

Prvu analizu su zajedno sproveli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Vumen, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i britanske ambasade u Srbiji.

“Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim članovima porodice, dok samo četiri odsto muškaraca tvrdi isto. Kriza zbog korona virusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe – kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da je ženama znatno teže da usklade porodične i poslovne obaveze, i da ostaju bez slobodnog vremena za sebe.

Kako je ocenila Analiza je prvi i važan korak u planiranju daljih aktivnosti kako bismo stvari u ovoj oblasti bile promenjene nabolje.

“Jer samo društvo u kojem su svi građani i građanke zadovoljni i imaju jednake mogućnosti je društvo koje može da napreduje”, rekla je ona.

Zamenica ambasadorke Velike Britanije u Srbiji Rebeka Fabrici izjavila je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu.

Izvor: N1

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama