„Лако и брзо” смењивање директора школа?

17 јануара, 2017

За пет, шест дана биће завршен нацрт измена Закона о основама система образовања и васпитања, који тренутно не предвиђа ограничење броја мандата директора школа, сазнаје „Политика” у Министарству просвете. Рад директора ће се пратити, а како нам је образложено, пошто је реч о функцији која је слична менаџерској, нема разлога да се ограничава мандат руководиоца који квалитетно ради свој посао.
Најављено је и да ће параграфима бити успостављен механизам „лаке смењивости директора од стране министра просвете, у случају кршења закона, који до сада није постојао”.
Како незванично сазнајемо, „лако и брзо смењивање” могло би да буде омогућено променом структуре школских одбора. Према садашњем закону, ово тело чине по три представника локалне самоуправе као оснивача, родитеља ученика и колектива школе. Једна од опција јесте да ће убудуће у школским одборима бити пет представника оснивача и по два представника наставника и родитеља.
Опширније у штампаном издању Политике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "„Лако и брзо” смењивање директора школа?

 1. lako a najteze каже:

  Pojedinim skolama nisu ni potrebni skolski odbori.Ali pre toga treba ispitati rad i ovih dosadasnjih u pojedinim skolama,

 2. Sanja каже:

  Što bi značilo da opština može po partijskoj osnovi da stavlja svoje ljude iako se roditelji i nastavnici ne slažu, jer će biti u većini! Ma “bravo”! Idem bre iz ove zemlje lude! Ovde je sve za predstavnike vlasti namešteno!

 3. Sanja каже:

  Često se dešava da predstavnici Lokalne samouprave ne dolaze na sastanke Školskih odbora, jer nisu plaćeni za to. Samim tim neće biti kvoruma i sastanci će biti kao i odluke odlagani u nedogled.

 4. ja каже:

  A zašto im ne ograničiti mandate?Najbolje nek vladaju svaki do penzije.STRAŠNO I UŽASNO.A tek ovo sa školskim odborom????sada će tek biti sve politizovano!!!!!!

 5. NINE каже:

  Bravo!Upravo hocete da lokakne pisoplotonje kao i do sada da postavljaju svoje poslusnike i da diriguju kako,kada i koliko ce preko njih oprati para!Sta je tu promenjeno?

 6. Deny каже:

  Kome pade na pamet da ne ogranici broj mandata?! Lokalna samouprava sada ce imati vecinu… Strasno!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама