„Lako i brzo” smenjivanje direktora škola?

17 januara, 2017

Za pet, šest dana biće završen nacrt izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji trenutno ne predviđa ograničenje broja mandata direktora škola, saznaje „Politika” u Ministarstvu prosvete. Rad direktora će se pratiti, a kako nam je obrazloženo, pošto je reč o funkciji koja je slična menadžerskoj, nema razloga da se ograničava mandat rukovodioca koji kvalitetno radi svoj posao.
Najavljeno je i da će paragrafima biti uspostavljen mehanizam „lake smenjivosti direktora od strane ministra prosvete, u slučaju kršenja zakona, koji do sada nije postojao”.
Kako nezvanično saznajemo, „lako i brzo smenjivanje” moglo bi da bude omogućeno promenom strukture školskih odbora. Prema sadašnjem zakonu, ovo telo čine po tri predstavnika lokalne samouprave kao osnivača, roditelja učenika i kolektiva škole. Jedna od opcija jeste da će ubuduće u školskim odborima biti pet predstavnika osnivača i po dva predstavnika nastavnika i roditelja.
Opširnije u štampanom izdanju Politike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "„Lako i brzo” smenjivanje direktora škola?

 1. lako a najteze kaže:

  Pojedinim skolama nisu ni potrebni skolski odbori.Ali pre toga treba ispitati rad i ovih dosadasnjih u pojedinim skolama,

 2. Sanja kaže:

  Što bi značilo da opština može po partijskoj osnovi da stavlja svoje ljude iako se roditelji i nastavnici ne slažu, jer će biti u većini! Ma “bravo”! Idem bre iz ove zemlje lude! Ovde je sve za predstavnike vlasti namešteno!

 3. Sanja kaže:

  Često se dešava da predstavnici Lokalne samouprave ne dolaze na sastanke Školskih odbora, jer nisu plaćeni za to. Samim tim neće biti kvoruma i sastanci će biti kao i odluke odlagani u nedogled.

 4. ja kaže:

  A zašto im ne ograničiti mandate?Najbolje nek vladaju svaki do penzije.STRAŠNO I UŽASNO.A tek ovo sa školskim odborom????sada će tek biti sve politizovano!!!!!!

 5. NINE kaže:

  Bravo!Upravo hocete da lokakne pisoplotonje kao i do sada da postavljaju svoje poslusnike i da diriguju kako,kada i koliko ce preko njih oprati para!Sta je tu promenjeno?

 6. Deny kaže:

  Kome pade na pamet da ne ogranici broj mandata?! Lokalna samouprava sada ce imati vecinu… Strasno!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama