Lekari misle da ne treba otvarati vrtiće i škole pre 1. juna

26 aprila, 2020

Na današnjoj redovnoj konferenciji za štampu dr Kon je izjavio da je 88 dece zaraženo i da su kapaciteti za njihovo bolničko lečenje puni.

“Polovina te dece je iz Beograda, ostali su iz drugih delova Srbije”, rekao je Kon i napomenuo da deca imaju lakšu kliničku sliku.

Kon je rekao da koronavirus nema nameru da nas napusti, a ono sa čim raspolažemo su mere distanciranja.

“Mere izolacije počinjemo da iscrpljujemo, mi sad moramo da sa merama distanciranja na raznim nivoima obezbedimo što manje dalje da se virus prenosi. Kakvo će biti njegovo prenošenje tokom leta, to ćemo videti”, zaključio je Kon.

“Rizik neće nestati, može samo da se spusti na to da bude što manji”, kazao je on i dodao da na primeru teretane, jedan može biti na 10 metara kvadratnih, mora da se obezbedi korišćenje samo jedne sprave, sredstva za dezinfekciju, zakazivanje termina. Sve to, kaže, neće eliminisati rizik, već će ga samo smanjiti.

Kon je rekao da lekarski deo tima u Kriznom štabu ne misli da bi trebalo otvoriti vrtiće pre 1. juna, ali da će to svakako morati da bude ranije.

On je napomenuo da će vanredne mere i dalje biti na snazi, iako se ukine vanredno stanje, naročito one koje se tiču zatvorenog prostora.

Dodao je da je “duboko ubeđen” da neće biti novog talasa na leto, a da se o novom talasu na jesen samo spekuliše.

Izvor: B92/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama