Лексикон стваралаца – о 1.000 најбољих учитеља, васпитача, педагога у Србији

24 октобра, 2019

“Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању” о 1.000 најбољих учитеља у Србији од око 100.000 просветних радника колико их има, данас је представљен на 64. Међународном сајму књига.

На 704 стране луксузног издања Издавачке куће Klett испловила је представљени су најбољи васпитачи, учитељи, наставници и педагози који су оставили велики траг, како у образовном систему, тако и у срцима младих људи које су васпитавали, наоружавали знањем, разигравали им дух и машту. Приређивачи лексикона су др Миленко Кундачина и др Мирјана Пајић.

У Лексикону је 220 доктора наука, рекао је др Кундачина и додао да је најстарији учитељ који је зауслужио титулу најбољег међу најбољима стар 96 година, док најмлађи педагог има 28 година.

На конферецији у пуној Великој сали Београдског сајма биле су и десетине од тих најбољих чија се имена налазе међу корицама те књиге која има 704 стране.

“Извучени су из самоће учионице они који су најважнији за свако друштво, државу”, рекла је директорка ИК Klett Гордана Кнежевић Орлић говорећи о том значајном лексикографском подухвату.

Кундачина је рекао да педагошко стваралаштво треба да буде основно мерило рада, а по коме се тих 1.000 педагога нашло у Лесикону најбољих.

“Обухваћени су ствараоци у књижевности, ликовној и музичкој уметности, па спорту чија имена су забележена у Европи, чији су ђаци освајали међународна признања”, рекао је Кундачина.

Међу 1.000 величанствених у образовном систему Србије су и носиоци Светосавске и бројних других награда.

Извор: Танјуг / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама