Leksikon stvaralaca – o 1.000 najboljih učitelja, vaspitača, pedagoga u Srbiji

24 oktobra, 2019

“Leksikon stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju” o 1.000 najboljih učitelja u Srbiji od oko 100.000 prosvetnih radnika koliko ih ima, danas je predstavljen na 64. Međunarodnom sajmu knjiga.

Na 704 strane luksuznog izdanja Izdavačke kuće Klett isplovila je predstavljeni su najbolji vaspitači, učitelji, nastavnici i pedagozi koji su ostavili veliki trag, kako u obrazovnom sistemu, tako i u srcima mladih ljudi koje su vaspitavali, naoružavali znanjem, razigravali im duh i maštu. Priređivači leksikona su dr Milenko Kundačina i dr Mirjana Pajić.

U Leksikonu je 220 doktora nauka, rekao je dr Kundačina i dodao da je najstariji učitelj koji je zauslužio titulu najboljeg među najboljima star 96 godina, dok najmlađi pedagog ima 28 godina.

Na konfereciji u punoj Velikoj sali Beogradskog sajma bile su i desetine od tih najboljih čija se imena nalaze među koricama te knjige koja ima 704 strane.

“Izvučeni su iz samoće učionice oni koji su najvažniji za svako društvo, državu”, rekla je direktorka IK Klett Gordana Knežević Orlić govoreći o tom značajnom leksikografskom poduhvatu.

Kundačina je rekao da pedagoško stvaralaštvo treba da bude osnovno merilo rada, a po kome se tih 1.000 pedagoga našlo u Lesikonu najboljih.

“Obuhvaćeni su stvaraoci u književnosti, likovnoj i muzičkoj umetnosti, pa sportu čija imena su zabeležena u Evropi, čiji su đaci osvajali međunarodna priznanja”, rekao je Kundačina.

Među 1.000 veličanstvenih u obrazovnom sistemu Srbije su i nosioci Svetosavske i brojnih drugih nagrada.

Izvor: Tanjug / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama