Лектира на мобилном телефону

19 маја, 2017

Апликација „класици српске књижевности” омогућава потпуно бесплатно читање најпознатијих дела домаћих аутора на „андроид” уређајима

У понуди је око 150 наслова који нису заштићени ауторским правима (Принтскрин апликације)

Од почетка године у „Гугловој” онлајн продавници доступна је апликација која љубитељима књижевности и нових технологија доноси добро познате наслове на екран мобилног телефона или таблета.Више од 5.000 корисника до сада је преузело „класике српске књижевности”, збирку од 150 наслова најпознатијих аутора и дела која више нису заштићена ауторским правима. Ту су „Сабрана дела Светог Саве”, „Басне” Доситеја Обрадовића, „Корени” Добрице Ћосића, „Песме” Алексе Шантиће, дела Гроздане Олујић… До сада су најчитаније биле  „Белешке једне Ане” Моме Капора, Његошев „Горски вијенац” и „Песме” Алексе Шантића.
Апликација је бесплатна и веома корисна ђацима, студентима и свим љубитељима писане рече који имају „андроид”, телефон или таблет. Електронска књига се листа слично као класична – тако што се преласком преко екрана осетљивог на додир „преврћу” странице. Веза са интернетом је потребна само да се књига преузме, а читање је могуће и офлајн.
Програмер Зоран Кадовић каже да је био мотивисан жељом да промовише српску књижевност и културу помоћу нових технологија које књигу чине доступном свакоме.
„Ја сам међу првима прихватио електронске књиге, имам е-читаче старе већ 15 година и сматрам ову технологију фундаменталном за данашњи тренутак. Свако од нас са мање или више завршених школа сусрео се у једном тренутку са већином понуђених наслова. Можда су књиге биле прочитане као обавезна лектира, можда нису, али је од сада све ово могуће надокнадити: пар додира екрана и важна и предивна књига вам је на располагању. Да не говорим о ђацима и студентима којима је пола ових наслова, претпостављам, обавезна лектира. Овога пута је једноставно доступна, бесплатна и могуће ју је читати било где и било када”, каже Кадовић за „Политику”.
До сада је апликацију преузело више од 5.000 корисника и, судећи по оценама које су оставили на „Гугловој” онлајн продавници, изузетно су задовољни. Замерке се углавном односе на ограничени број наслова, али Кадовић обећава да ће проширивати листу.
„Врло радо бих додавао нове наслове, али ја сам само програмер и љубитељ књиге – и ништа више. Унутар апликације постоји позив да се корисници укључе у акцију и препоруче ми или пошаљу наслове који испуњавају критеријум да су ауторска права истекла. До сада ова иницијатива није добила никакав одзив. Ја ћу број наслова свакако проширивати када будем нашао довољно времена”, обећава аутор.

Фото Политика
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама