Летњи распуст: Шта родитељи могу да ураде кад дете каже да му је досадно

Пише: Наташа Радосављевић, психолог

Летњи распуст је асоцијација за одмор, путовања, излете, купање, ленчарење… То је време које проводимо са породицом. Такође, то је време идеално за истраживање, учење, откривање, али на једноставан и забаван начин. Само зато што је време одмора не значи да деца не могу бити продуктивна.

Потребно је укључити се и сарађивати са децом око тема које њих занимају, јер би то могло бити забавно. Летњи одмор је један од најбољих периода за децу да открију своја интересовања. Упознајте своје дете с различитим активностима и хобијима, откривајте заједно на начин који је релаксирајући, пријатан.

Фото: JESHOOTS.COM, Unsplash

С тим у вези, ево неколико предлога за заједничке активности, које могу бити врло поучне:

1) направите табелу температура у граду који посећујете
2) фотографишите или сакупите разгледнице места која посећујете
3) напишите кратко белешке или описе ових места
4) нацртајте слике места која посећујете
5) гледајте олују, разговарајте са својим дететом о грмљавини и муњама
6) свакодневно читање прича.

Читање може бити породична активност. То ће омогућити детету да богати свој речник. Рад на читању у летњој паузи ће омогућити лакши трансфер знања кад се дете врати у школу и подстаћи школски напредак. Замолите своје дете да визуализује сцену у причи коју сте нпр. ви прочитали. Прочитајте неколико параграфа вашем детету, а затим питајте како замишља ту сцену. Ако имају проблема да визуализују, осврните се на текст и помозите им да пронађу опис, речи и фразе. Замолите их да замисле и опишу како се сцена може појавити у филму.

Онда их можете замолити да нацртају, скицирају ту менталну слику. Предлажемо богаћење речника на следећи начин:

• Користите нове и занимљиве речи за опис дневних летњих активности.
• Разговарајте о стварима које видите током летњих излета.
• Увести нове речи приликом описивања летњег времена.
• Читајте књиге са занимљивим речима везаним за плажу или друге летње дестинације.

Можете подржати учење вашег детета на разне начине. Идите на излет у локални научни музеј. Вежбајте мерење док кувате заједно… Такође, водите рачуна да летњи распоред укључује много забавних физичких активности као што је игра на отвореном, излети, шетње. Укључите своје дете у планирање. Наравно, не морате да планирате сваки минут дана. Идеја је да се омогући детету летња рутина која је предвидива, али флексибилна.

Поред заједнички проведеног времена, мора постојати и потпуно слободно, неструктурирано време. Вештине веома важне за живот настају управо из начина на који проводимо ово време. То је способност да будемо задовољни и у активности и без спољашње стимулације или спољашњег налога. То је способност да откријемо нешто ново, да креирамо активност од почетка до краја. Предуслов за то је да дете буде свесно својих унутрашњих стања тако да прави разлику када је задовољно и када се добро забавља, а када му је досадно. Заправо, деца уче да разумеју шта производи та позитивна унутрашња стања.

Шта родитељи могу учинити када дете каже да му је досадно?

Приметићете да постоје ствари које могу да ураде и деца са којом могу да се играју, али им недостаје тај осећај авантуре, иницијативе који може претворити једноставан предмет у најзанимљивији експеримент. Осећај унутар њих је заправо проблематичан. Дакле, потребно је да дете буде мотивисано да превазиђе инерцију и заузме активнији приступ у обликовању свог слободног времена. Оно што родитељи могу да учине јесте да негују и поткрепљују осећај моћи и ефикасности тако да дете зна да то стање досаде може променити.

Ипак, било би пожељно придржавати се једног распореда. Тај распоред се односи на време оброка и време за спавање. Наравно, биће вечери када ће деца лећи касније из разних разлога, ипак доминантно поштујући овај распоред омогућавамо деци да буду здравија и да се боље осећају.