Липковски: Национална матура би показала колико су успешни и наставници

12 новембра, 2016

 
Уместо пријемног испита за факултете од 2018. године полагаће се национална матура, а то је као пилот пројекат најавио министар просвете, преноси РТС.
Он није саопштио детаље, али тврди да би такав модел више одговарао матурантима – јер би у случају да остану испод црте на једном, аутоматски могли да упишу други жељени факултет.
Средњошколски професори сматрају да је национална матура добра идеја, док они који предају на факултетима, имају резерву.
Са положеном националном матуром – за коју још није познато како би могла да изгледа и које би предмете обухватала, средњошколци би могли да аплицирају на неограничен број факултета – уместо да на сваком полажу пријемни. Ова идеја допада се гимназијским професорима који се за њу залажу већ годинама.
“Данашња матура апсолутно ничему не служи, про форме се одрађује, деца више времена посвећују припреми за факултет на факултетима, него за остварење планова наставних.
Мислимо да ће таква матура да мотивише децу да не раде кампањски”, каже Милица Миленовић из Форума београдских гимназија.
Национална матура би показала колико су успешни и наставници. Са тим је сагласан и професор на ПМФ Александар Липковски, али страхује од могућих пропуста у реализацији.
Липковски каже да се ти пропусти могу односити на провале испита, организацију испита, неадекватних услова, преписивања.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама