Lipkovski: Nacionalna matura bi pokazala koliko su uspešni i nastavnici

12 novembra, 2016

 
Umesto prijemnog ispita za fakultete od 2018. godine polagaće se nacionalna matura, a to je kao pilot projekat najavio ministar prosvete, prenosi RTS.
On nije saopštio detalje, ali tvrdi da bi takav model više odgovarao maturantima – jer bi u slučaju da ostanu ispod crte na jednom, automatski mogli da upišu drugi željeni fakultet.
Srednjoškolski profesori smatraju da je nacionalna matura dobra ideja, dok oni koji predaju na fakultetima, imaju rezervu.
Sa položenom nacionalnom maturom – za koju još nije poznato kako bi mogla da izgleda i koje bi predmete obuhvatala, srednjoškolci bi mogli da apliciraju na neograničen broj fakulteta – umesto da na svakom polažu prijemni. Ova ideja dopada se gimnazijskim profesorima koji se za nju zalažu već godinama.
“Današnja matura apsolutno ničemu ne služi, pro forme se odrađuje, deca više vremena posvećuju pripremi za fakultet na fakultetima, nego za ostvarenje planova nastavnih.
Mislimo da će takva matura da motiviše decu da ne rade kampanjski”, kaže Milica Milenović iz Foruma beogradskih gimnazija.
Nacionalna matura bi pokazala koliko su uspešni i nastavnici. Sa tim je saglasan i profesor na PMF Aleksandar Lipkovski, ali strahuje od mogućih propusta u realizaciji.
Lipkovski kaže da se ti propusti mogu odnositi na provale ispita, organizaciju ispita, neadekvatnih uslova, prepisivanja.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama