Mинистар просвете предлаже: Свако ко ради дуже од годину дана са одређеном нормом могао би да буде запослен

10 априла, 2019

Укидање забране запошљавања имало би велики значај за запослене у просвети, где око 25.000 људи ради на одређено време. То су углавном подстанари, млади људи, који су у веома неповољном положају, не могу да живе нормално, да заснивају породице – рекао је недавно министар просвете Младен Шарчевић и нагласио да је покренуо иницијативу да се ова забрана укине.

Он је навео да то не би угрозило буџет, јер се просветари запослени на одређено већ финансирају из државне касе.

– Контрапродуктивно је да око 25.000 људи ради на слободним нормама и већ пету годину су у неповољном статусу – оценио је Шарчевић. – Уколико почне фазно укидање забране запошљавања на државном нивоу, запослени у просвети би због бројности требало да добију предност. Механизам може лако да буде успостављен. На пример, свако ко ради дуже од годину дана са одређеном нормом могао би да буде запослен. То може уредбом, изменом неког закона, све је то техничка ствар и питање добре воље.

И синдикати сматрају да би уредба о забрани запошљавања у просвети требало што пре да се укине.

– С друге стране, и ту може да се појави проблем, јер постоји опасност да директор школе када распише конкурс не запосли наставника који ту ради годинама на одређено, већ неког другог, а онај који већ ради остане без посла. Значи, мора се поштовати закон и на конкурсу примити наставник који ту већ ради – каже Валентина Илић, из Синдиката образовања Србије. Она истиче да у локалним заједницама општинска власт има велики утицај, па одређује ко ће бити директор и ко ће се запослити, а у таквим ситуацијама просветари који раде по уговорима могу бити жртве.

Министар Шарчевић нагласио је да ће укидање забране запошљавања имати велики значај за раст наталитета, јер највећи проценат запослених у просвети чине жене.

Истовремено, Валентина Илић каже да је због овог проблема ишла код министарке Славице Ђукић Дејановић, задужене за популациону политику:

– Од укупног броја запослених у просвети, 80 одсто су жене. Неке од њих раде и по 10 година по уговору. Када ће оне да рађају и стварају породице? – пита се Валентина Илић.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Mинистар просвете предлаже: Свако ко ради дуже од годину дана са одређеном нормом могао би да буде запослен

  1. SnezanA каже:

    Jako se radujem ovoj inicijativi, SVAKA ČAST! Ja o ovome maštam već 11 godina…jer toliko radim na određeno vreme i strašno mi je teško i stresno iz godine u godinu…

  2. Vladan Božović каже:

    Od toga nema ništa, dobiće nogu od Vučića, kao i svi ostali. Jedan od temelja ove karikaturalne fašističke diktature je zabrana zapošljavanja. Ovi što su zaposleni na određeno, ili na ugovor, manji su od makovog zrna, ćute, ropski rade za bedne pare, i poslušni su kao sluge. Ako im lokalne kabadahije, kažu: “skoči u bunar”, skočiće bez razmišljanja, jer u suprotnom lete sa posla, ali zapamtite, ničija sveća nije gorela do zore.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама