Мајка најавила тужбу против власнице вртића

31 маја, 2017

Трогодишњи В. Ђ. вратио се из ваљевског вртића “Весељко” са чак 11 повреда на телу пошто га је изуједао и изгребао две године старији дечак!

Дечак је покушавао да изађе из спаваонице, али је она била закључана: В. Ђ. (3) изуједан је по лицу, ушима, руци…

Инцидент се догодио током подневног спавања, а родитељи повређеног детета најавили су да ће тужити обданиште, јер је очигледно да су деца била остављена без надзора васпитачице.
Све се догодио 15. маја, а Сунчица Ђ., мајка изуједаног дечака, каже за “Блиц” да је сина тог јутра оставила код његове васпитачице Смиље Ралетић, која је уједно и власница “Весељка”.
– Дете сам преузела у 17 сати, од девојке коју први пут видим, иако у тај вртић идемо две године. Она ми се представила као васпитачица и рекла да син има “алергију”, па су му “хладили образ”. Шокирала сам се, међутим, када сам видела модри подлив на његовом образу. Одмах сам одвела дете у Ургентни центар, где су му избројали 11 повреда, што уједа, што огреботина, на образима, челу, носу, уву, грудима и ручици – прича огорчена мајка.
Медицинска документација показује да је дежурни лекар у Ургентном центру констатовао да су трагови зуба видљиви на левом образу и левој подлактици малишана, док су остало огреботине, због чега је В. Ђ. следећег дана у Дому здравља морао да прими тетанус вакцину.
С обзиром на то да су повреде настале насилним путем, Ургентни центар је по службеној дужности обавестио полицију, па је Сунчица изјаву о инциденту дала и инспекторима.

Мајка дечака Сунчица најавила да ће тужити вртић
Фото: П. Вујанац / РАС Србија


Представила се као васпитачица и рекла да син има “алергију”, па су му “хладили образ”. Шокирала сам се, међутим, када сам видела модри подлив на његовом образу. Одмах сам одвела дете у Ургентни центар Сунчица Ђ., мајка дечака
– Kада сам питала сина шта се догодило, рекао ми је да је спавао и да се пробудио док га је други дечак гризао и гребао. Покушао је да зове васпитачицу и да изађе из собе, али је просторија у којој су деца спавала била закључана – прича Сунчица и додаје:
– Васпитачица и власница вртића нам се јавила тек неколико дана након инцидента, питала како је дете и понудила новчану нагодбу да их не тужим. Одбила сам, јер сам убеђена да ми је дете било занемарено и да није контролисала шта се дешава у соби. Сви ти уједи и огреботине нису могли да настану за две секунде. Још је горе уколико се то догодило, како она тврди, након спавања, јер би то значило да се повређивање десило пред њом или да је опет децу пустила да остану сами.
Сунчица Ђорђевић каже да њен малишан и даље преживљава трауме у сну, да се често буди и “уз врисак брани ручицама”.
С друге стране, власница вртића Смиља Ралетић негира да се инцидент догодио за време спавања јер је, како каже, у соби био мир и она ништа није чула.
– Мајка ме је звала око 13 сати и питала да ли В. Ђ. има температуру, на шта сам рекла да деца спавају и да ћу проверити накнадно. Малишани су устали сат касније и почели да се играју, била сам им окренута леђима када су се погурали око једног камиона, подвикнула сам и одвојила их, након чега су наставили игру. Заиста нисам одмах приметила траг на образу, а касније сам са колегиницом констатовала да је вероватно био уштинут, јер нисмо виделе трагове зуба. Расхладили смо образ, дете је без плакања наставило игру, без суза га је и мајка преузела – тврди власница “Весељка”.
“Родитељима нисмо нудили новац, већ отпис дуга!”
Власница вртића Смиља Ралетић негира да је родитељима понудила новац да не туже вртић, већ, како каже, “отпис дуга који имају, а све на конто извињења према детету”. Истиче и да “Весељко” ради 26 година и да се никада ниједан инцидент није догодио, нити да су се родитељи жалили на услове смештаја и рад васпитача.
Извор: Блиц
 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама