Majka perfekcionista – kako utiče na sinove, a kako na ćerke

18 novembra, 2019

Deca koja su imala strogu majku perfekcionistu, koja je od njih uvek zahtevala samo najbolje, kao odrasli češće imaju problema sa alkoholom, pokazalo je jedno istraživanje u SAD.

Foto: Canva

Alkoholu takvi pojedinci pribegavaju kako bi se nosili s depresijom uzrokovanom time što nisu savršeni, otkrilo je ovo istraživanje, prenosi Avaz.

Između ostalog, istraživači s Državnog univerziteta Arizona otkrili su i da će studentkinje koje su imale autoritarne majke, ali ne i očeve, postati perfekcionistkinje.

To ne samo da doprinosi depresivnim stanjima, nego podstiče i alkoholizam.

U studiji je učestvovalo 419 studenata koji su prosečno imali oko 20 godina.

Studentima su postavljana pitanja o roditeljima, a morali su oceniti visinu vlastitog perfekcionizma, objasniti razloge konzumiranja alkohola i koliko su popili u različitim prilikama, ali i odgovoriti primećuju li kod sebe simptome depresije.

Istraživanje je otkrilo da odstupanje od perfekcionizma kod nekih studenata rađa uverenje da ne ispunjavaju visoke standarde koje imaju, koje su sami stvorili ili su im nametnuli roditelji, pogotovo majka.

Ako je otac bio autoritaran, odnosno strog, to nije uticalo na depresivne simptome kod studenata ili preteranu upotrebu alkohola.

Strog odgoj, smatra se sprovođenjem strogih pravila koja se, ako se ne poštuju, kažnjavaju posramljivanjem i ostalim oblicima kazni te nedostatkom topline.

Perfekcionizam je jako potcenjena konstrukcija koja itekako utiče na zdravlje, napominju istraživači.

Prouzrokuje ne samo socijalno isključivanje nego i opsesivno kompulzivni-poremećaj, poremećaje u ishrani, stres, a može dovesti i do samoubistva.

Potreba da budete savršeni u očima drugih doslovno može biti štetna za vaše zdravlje.

Strogi roditelj koji postavljaju visoke zahteve pred svoje dete mogu nesvesno stvoriti situaciju u kojoj dete postaje previše zavisno od tog roditelja. Kada je roditelj stalno uključen i učestvuje u svim aktivnostima i odlukama deteta, ono samo neće steći veštinu potrebnu za samostalno donošenje odluka.

Kombinacija strogosti i previše zaštitničkog roditeljstva je nedostatak empatije između roditelja i deteta.

Kao odgovor na nerealna i previsoka očekivanja roditelja deca često postaju nesrećna, povučena, pa čak i agresivna.

Prestrogi roditelji imaju veliki uticaj na detetovu samodisciplinu i odgovornost, smatraju stručnjaci.

Takođe je uobičajeno da strogo roditeljstvo stvara kod dece otpor prema odgovornosti. Taj otpor nastao je iz osećaja nedostatka kontrole.

Izvor: Tanjug/RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama