Мајке које редовно звоцају раде веома важну ствар за будућност своје деце

Ако вам ћерка редовно пребацује да много гунђате слободно себе потапшите по леђима јер истраживачи са Есекс универзитета тврде да обављате одличан посао у њеном одгајању
dete
Било да сте мајка или ћерка, вероватно знате колико тежак однос између деце и родитеља може да буде, али обрадоваће вас вест да сво то време које сте провели звоцајући својој деци није отишло узалуд

Сигурни смо да вас је излуђивало, или излуђује, константно звоцање родитеља који не престају са својим захтевима да очистите собу, урадите домаћи или не остајете превише напољу. Међутим, сва та иритантна наређивања имала су, или ће тек имати, веома важну улогу у обликовању ваше будућности.

Ерика Раскон-Рамирез пратила је животе 15.000 девојака од 2004. до 2010. године и открила да су девојке које су имале мајке склоније “звоцању” одрасле у успешне жене у поређењу са онима чији родитељи су били знатно блажи када је васпитавање у питању.

Ћерке које су мајке форсирале да напорно уче чешће су успевале да заврше факултет и процентуално су знатно ређе остајале трудне у тинејџерским данима.

Међутим, можда најзанимљивија ствар коју је открила односила се на девојке које су се редовно супротстављале својим мајкама и правиле да не чују њихове савете.

– Без обзира на то колико се трудимо да игноришемо савете својих родитеља, они на крају ипак имају велики утицај на нас, заправо, много већи него што то можемо да замислимо – тврди Рамирезова.

Зато, следећи пут када вам ћерка каже да “уопште нисте кул”, реците јој да оде у своју собу и учи, поспреми кућу или опере зубе – можда ће је то изнервирати, али неће проћи превише времена пре него што схвати да мајка ипак најбоље зна.

Извор: Телеграф