Majke moraju svake godine da dokazuju da stvarno imaju treće dete

15 decembra, 2016
 
Gradske uprave zahtevaju od roditelja da svake godine dokazuju koliko imaju mališana. Do besplatnog boravka u vrtiću preko suvišnih i nelogičnih procedura
majka-sa-decom 3
MAME trećeg deteta u Srbiji najmanje jednom godišnje moraju predškolskim ustanovama da dokazuju da im je to stvarno treće dete, kako bi boravak u vrtiću bio besplatan?! Rešenje koje im omogućava ovu povlasticu ima ograničen rok trajanja od 12 meseci, iako je neosporna činjenica da žena ne može više puta da se porodi treći put.
Prema rečima A. A., majke mališana koji ide u Predškolsku ustanovu “Dečji dani” u Beogradu, iako je njen sin primljen u grupu kao treće dete, ona ima obavezu da svake godine podnosi zahtev za ponovno priznavanje njegovog statusa. U suprotnom, svaki dan kašnjenja računovodstvo naplati po punoj ceni. Ona navodi da je morala da izdvoji oko 12.000 dinara zato što nije na vreme nabavila po treći put isti papir.
– Zar nisam to dokazala njegovim rođenjem – pita se A. A. – Neverovatno je da gradska uprava Beograda jedva čeka da nas “uhvati” i naplati kaznu za nazovi nemarnost.
U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu u Beogradu navode da je besplatan boravak u vrtiću “dodatno pravo” i da oni koji žele da ga iskoriste moraju da poštuju proceduru. Njih ne zanima da li je pomenuta procedura besmislena.
Slična je situacija i u Nišu. Roditelji su obavezni da prilikom upisa mališana u vrtić donesu izvode iz matične knjige rođenih za svako dete. Oni ne plaćaju boravak za treće dete, ali takođe moraju da jednom godišnje u Upravi za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu predaju sve tri krštenice dece i tada dobijaju potvrdu koju nose u obdanište koje dete pohađa, kako bi bili oslobođeni troškova.
Đurica Spasić, pomoćnik načelnika Uprave, kaže da je ovo neophodno kako bi roditelji potvrdili status deteta u porodici, odnosno da sva tri deteta još žive u toj porodici.
KRAGUJEVAC NE TRAŽI DOKAZE
DA zakon i proceduru ne tumače svi jednako, dokazuje Predškolska ustanova “Nada Naumović” iz Kragujevca. Roditelji za treće dete ne plaćaju boravak u vrtiću, a nije potrebno ni svake godine obnavljati dokumentaciju. Oni su izgleda jedini prihvatili da je treće dete – uvek treće.

– Neko dete u međuvremenu može da postane punoletno, da se odseli iz porodice i slično i zbog toga je takva procedura jednom godišnje – kaže Spasić. – Vrtići su u obavezi, jer se često dešava da roditelji zaborave da istaknu na vratima objekta ili oglasnoj tabli, u periodu kada se predaju zahtevi, da je potrebno da to urade.

U Direkciji za elektronsku upravu, međutim, navode da postoje procedure koje je vreme pregazilo, u smislu da nisu uhvatile korak sa digitalnom transformacijom i novim tehnologijama.
– Direkcija za eUpravu i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će zajedno sa gradskom upravom Beograda analizirati kako ovaj ovaj problem može brzo da se prevaziđe i pripremiti predlog promene procedure i prateću eUslugu – kažu u Direkciji. – Svesni smo da postoje usluge koje nisu zaokružene i na tome intenzivno radimo.
Novi Sad je, takođe, uvrstio brigu o porodicama sa troje i više dece u prioritete oblasti socijalne i dečje zaštite, kažu u kabinetu gradonačelnika. Treće i svako naredno dete imaju besplatan boravak u PU “Radosno detinjstvo”.
– Rešenje o besplatnom boravku važi do 31. avgusta, odnosno, do kraja radne godine – kažu u “Radosnom detinjstvu”. – Gradskom odlukom je predviđeno da se pravo na besplatan boravak preispituje svake godine od 1. septembra.
ROKOVI
RODITELJ koji želi da ostvari pravo i u narednoj radnoj godini, treba da podnese zahtev od 1. do 31. avgusta tekuće godine. Nije potrebno prilagati izvode iz matične knjige rođenih za decu, već se dostavlja samo fotokopija važeće lične karte podnosioca zahteva.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama