Мајке морају сваке године да доказују да стварно имају треће дете

 
Градске управе захтевају од родитеља да сваке године доказују колико имају малишана. До бесплатног боравка у вртићу преко сувишних и нелогичних процедура
majka-sa-decom 3
МАМЕ трећег детета у Србији најмање једном годишње морају предшколским установама да доказују да им је то стварно треће дете, како би боравак у вртићу био бесплатан?! Решење које им омогућава ову повластицу има ограничен рок трајања од 12 месеци, иако је неоспорна чињеница да жена не може више пута да се породи трећи пут.
Према речима А. А., мајке малишана који иде у Предшколску установу “Дечји дани” у Београду, иако је њен син примљен у групу као треће дете, она има обавезу да сваке године подноси захтев за поновно признавање његовог статуса. У супротном, сваки дан кашњења рачуноводство наплати по пуној цени. Она наводи да је морала да издвоји око 12.000 динара зато што није на време набавила по трећи пут исти папир.
– Зар нисам то доказала његовим рођењем – пита се А. А. – Невероватно је да градска управа Београда једва чека да нас “ухвати” и наплати казну за назови немарност.
У Секретаријату за образовање и дечју заштиту у Београду наводе да је бесплатан боравак у вртићу “додатно право” и да они који желе да га искористе морају да поштују процедуру. Њих не занима да ли је поменута процедура бесмислена.
Слична је ситуација и у Нишу. Родитељи су обавезни да приликом уписа малишана у вртић донесу изводе из матичне књиге рођених за свако дете. Они не плаћају боравак за треће дете, али такође морају да једном годишње у Управи за дечју, социјалну и примарну здравствену заштиту предају све три крштенице деце и тада добијају потврду коју носе у обданиште које дете похађа, како би били ослобођени трошкова.
Ђурица Спасић, помоћник начелника Управе, каже да је ово неопходно како би родитељи потврдили статус детета у породици, односно да сва три детета још живе у тој породици.
КРАГУЈЕВАЦ НЕ ТРАЖИ ДОКАЗЕ
ДА закон и процедуру не тумаче сви једнако, доказује Предшколска установа “Нада Наумовић” из Крагујевца. Родитељи за треће дете не плаћају боравак у вртићу, а није потребно ни сваке године обнављати документацију. Они су изгледа једини прихватили да је треће дете – увек треће.

– Неко дете у међувремену може да постане пунолетно, да се одсели из породице и слично и због тога је таква процедура једном годишње – каже Спасић. – Вртићи су у обавези, јер се често дешава да родитељи забораве да истакну на вратима објекта или огласној табли, у периоду када се предају захтеви, да је потребно да то ураде.

У Дирекцији за електронску управу, међутим, наводе да постоје процедуре које је време прегазило, у смислу да нису ухватиле корак са дигиталном трансформацијом и новим технологијама.
– Дирекција за еУправу и Министарство државне управе и локалне самоуправе ће заједно са градском управом Београда анализирати како овај овај проблем може брзо да се превазиђе и припремити предлог промене процедуре и пратећу еУслугу – кажу у Дирекцији. – Свесни смо да постоје услуге које нису заокружене и на томе интензивно радимо.
Нови Сад је, такође, уврстио бригу о породицама са троје и више деце у приоритете области социјалне и дечје заштите, кажу у кабинету градоначелника. Треће и свако наредно дете имају бесплатан боравак у ПУ “Радосно детињство”.
– Решење о бесплатном боравку важи до 31. августа, односно, до краја радне године – кажу у “Радосном детињству”. – Градском одлуком је предвиђено да се право на бесплатан боравак преиспитује сваке године од 1. септембра.
РОКОВИ
РОДИТЕЉ који жели да оствари право и у наредној радној години, треба да поднесе захтев од 1. до 31. августа текуће године. Није потребно прилагати изводе из матичне књиге рођених за децу, већ се доставља само фотокопија важеће личне карте подносиоца захтева.

Извор: Новости