Мајке с троје деце траже редовна месечна примања

Удружење Мајке са троје деце покренуло је широм Србије потписивање петиције како би им држава након рођења трећег детета обезбедила месечна примања.
 
porodi
Оне наводе да није битан износ који ће добијати, али сматрају да је породицама које имају троје деце неопходна подршка државе.
– Потребно нам је 30.000 потписа, оверених у суду. Тешко је рећи колико смо потписа до сада прикупиле, јер наше чланице у целој Србији прикупљају потписе. Свако ко жели да подржи нашу Петицију за демографску накнаду родитељима са троје деце, треба осим потписа да упише и број личне карте или ЈМБГ – каже потпредседница Удружења Ксенија Павловић и напомиње да су се мајке прво окупиле око Фејсбук странице Удружење “Мајке са троје деце” у јануару, а потом су у марту и регистровале Удружење, чије седиште је у Панчеву.
Како објашњава, идеја чланица је да новац добијају у виду месечне надокнаде, а каже како су постојале идеје да се мајкама са троје деце новац исплаћује из Демографског фонда.
– Раније је помињан месечни износ од 20.000 динара, али није толико ни битна сума новца. То је износ који би мајке добијале сваког месеца и то све док треће дете не напуни 18 година, а тако је решено и у земљама у региону – испричала је Павловић.
Она наводи да многе породице са троје или више деце изузетно тешко живе, да жене често и немају посао и сви се издржавају од једне плате.
– Није реткост да жена добије отказ када затрудни, да жене раде на црно, нису пријављене, немају никаква права. То треба да добијају жене без обзира на то да ли су запослене или нису. Неке породице које имају троје деце не могу ни да добију дечји додатак, јер њихова месечна примања за неку малу суму прелазе границу за исплату – наводи Павловићева и додаје да се чланице Удружења залажу и за олакшано добијање дечјег додатка и других исплата, а помажу оне чланице које су лошијег материјалног стања тако што размењују или поклањају одећу, обућу, школски прибор и друге потрепштине.
Према идеји чланица Удружења, овај месечни износ добијале би мајке за треће дете, без обзира на то да ли имају троје, или пак више деце.
– Код нас се ради на уништењу породице. Сви причају о белој куги, а нико не помаже родитељима који имају троје или више деце. Родитељи су принуђени да се сналазе. Многи су подстанари и сва примања им иду на плаћање кирије и рачуна – навела је Ксенија Павловић.
Формулар петиције може да се пронађе на Фејсбук страници Удружења и свако ко жели може да га одштампа и прикупља потписе, те на тај начин помогне породицама са троје деце.
Сви могу да се укључе
Ксенија Павловић напомиње да се ближи крају рок од 30 дана за прикупљање потписа, те да сви који желе да се прикључе акцији могу да их контактирају преко Фејсбук групе Удружење “Мајке са троје деце” или да њу позову на мобилни 066/6130480. Петицију могу да потпишу сви који желе, без обзира на то да ли имају децу.
Извор: Курир