Мајке у Србији: Чешће примењују физичко насиље од очева, иако верују да је боља ненасилна дисциплина

21 децембра, 2020

Резултати истраживања Уницефа, које су спровели Институт за психологију и Институт за ментално здрављe, говоре да је чак 63 одсто родитеља употребило неки облик физичког насиља као начин дисциплиновања детета бар једном у току живота детета.

Foto: Canva

Милица Пејовић Милованчевић, в. д. директорка Института за ментално здравље, каже да је резултати нису изненадили, али да охрабрује податак да од 2005. године постоји континуиран пад физичког кажњавања као дисциплинског поступка.

Тада је било око 70 одсто, а сада 45 одсто.

Указује да се као метод примењује и психолошко насиље – псовање, викање, омаловажавање деце као личности.

“Добро је да преко 90 одсто узорка верује да су ненасилне дисциплине бољи метод”, истакла је Пејовић Милованчевићева.

Објашњава да су мајке чешће примењивале физичко кажњавање као метод, иако верују да је најбоље ненасилно.

“Оне нису биле у могућности да се контролишу и то превазилази њихове могућности. Треба да им помогнемо да примењују позитивну дисциплину. Физичко кажњавање реши проблем у датом тренутку, али дугорочно немају добар ефекат”, навела је в. д. директора Института за ментално здравље.

Истакла је да у ситуацији када више родитељ не може да контролише дете и када су обоје “усијани” може да помогне метода тајм-аут.

“Прво треба усијање у нама да престане, треба да се смиримо, то је моменат изолације да се ствари смире. Привремени прекид значи да га физички одвојимо и да му дамо онолико минута паузе колико има година. Па онда кад се смири да разговарамо”, истакла је Пејовић Милованчевићева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама