Mala matura biće jednostavnija, pomoćnik ministra savetuje đake kako da odaberu predmet koji će polagati

12 novembra, 2022

Sadašnji osnovci trebalo bi da imaju lakšu, ili bar jednostavniju malu maturu. Učenici će se izjašnjavati za jedan predmet na trećem testu od dosadašnjih pet. Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate.

Gostujući u Beogradskoj hronici na RTS Pašić je rekao da je objavljen izveštaj o rezultatima malih maturanata, koji su sada prva godina i koju pokazuju da su u odnosu na prethodne generacije neznatno slabiji iz određenih predmeta.

Prema njegovim rečima, na probnom testu održanom 15. juna ove godine, đaci su najčešće birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najmanje fiziku, a ako se pogledaju rezultati sve je bilo obrnuto.

Napominje da su najbolji rezultati bili iz fizike, pa onda iz istorije, geografije, hemije i najlošiji iz biologije.

Savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate i onda neka ta dva predmeta uđu u uži izbor za treći test.

Napomenuo je da su neke škole već krenule sa pripremama za male maturante, a da postoji e-vežbaonica i da učenici i tako mogu raditi testove.

Govoreći o učeničkom nasilju o kome se ovih dana dosta priča, rekao je da je za vreme korone bilo zastupljeno nasilje kroz digitalni oblik, a sada se vratila nažalost pojava fizičkog nasilja.

“Škole imaju svoje timove za zaštitu učenika od diskriminacije, imaju planove i programe i cela škola mora da preduzme određene aktivnosti. Nasilje jeste sada dosta vidljivije, uzimajući u obzir i društvene mreže. Ali mi imamo nultu toleranciju na nasilje i škola reaguje na svaku prijavu”, istakao je Pašić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama