Мала матура: О евентуалном укидању комбинованог теста и о томе хоће ли испити бити лакши

20 јануара, 2021

Како сада стоје ствари ученици осмог разреда полагаће малу матуру, а од развоја епидемиолошке ситуације зависи одлука да ли ће за ову генерацију малих матураната бити неких олакшица и евентуалног укидања комбинованог теста, пише Данас.

Иако се такви захтеви већ чују и од појединих родитеља и неких синдиката образовања, надлежни кажу да је у овом тренутку још рано за било какву одлуку и поручују ђацима да се спремају за завршни испит као да ће га бити у пуном обиму.

Министарство просвете се обратило Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања за стручну процену да ли постоји потреба за изменом, односно допуном Правилника о програму завршног испита у основном образовању, а након што Завод достави мишљење, Министарство ће заузети став о томе.

Уколико буде неких промена јавност ће бити обавештена на време, кажу за Данас у Министарству просвете.

У Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања истичу да припреме за завршни испит теку уобичајеним током, као и сваке године у ово доба.

– Припремамо сва три теста и радимо у нади да ће се ситуација нормализовати, деца вратити у школске клупе и припремити се за завршни испит на најбољи могући начин. Сматрамо да не треба оптерећивати ни ђаке, ни родитеље тим мислима, нека деца уче све предмете. Шта год да полажу на завршном испиту, за њих, њихово даље школовање и будућност ће бити добро да све предмете науче – истиче за Данас Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Он каже да ће приликом припреме задатака за малу матуру бити узето у обзир то што су ђаци изгубили због пандемије корона вируса.

– То што су овогодишњи осмаци имали веома специфичне услове за учење и припрему завршног испита мора да буде узето у обзир. С друге стране, мораћемо да испоштујемо и предвиђену структуру тестова за завршни испит, као и да задовољимо све потребне стандарде – наводи Ранђеловић.

О евентуалним олакшицама надлежни не желе јавно да говоре, али према досадашњем искуству „уважавање ситуације“ у којој школе раде још од марта прошле године заправо значи да ће се гледати да тестови завршног испита не буду претешки.

Незванично сазнајемо да је план да тестови завршног испита буду усклађени са градивом које су ученици имали прилику да чују кроз ТВ часове на каналима јавног сервиса.

На тај начин би се избегли евентуални приговори ученика и родитеља како су се на малој матури појавила питања која деца нису обрадила кроз наставу са својим наставницима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама