Mala matura pokazala da su i vukovci ispod republičkog proseka

14 decembra, 2020

Veliki broj učenika koji iz osnovne škole izađu kao odlični upućuje na zaključak da je škola laka, a rezultati završnog ispita svedoče da je znanje čak i mnogih vukovaca ispod republičkog proseka.

Analiza junske male mature koju je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pokazuje da prosečan broj poena iz srpskog jezika i iz matematike oko 11 bodova, a na kombinovanom testu 14, od mogućih 20, piše portal Danas.

Foto: Pexels

Oko 80 odsto đaka je uspelo da reši polovinu zadataka na kombinovanom testu (postigne 10 i više bodova), dok je to slučaj sa 60 odsto učenika na testu iz srpskog jezika i matematike. Analizirani su rezultati 61.670 učenika koji su nastavu pohađali na srpskom jeziku, dok će za đake koji se školuju na nekom od manjinskih jezika biti pripremljen poseban izveštaj.

Analiza je pokazala da je nešto manje od polovine učenika bilo odlično na kraju osmog razreda, a svaki peti je imao prosek 5,00. Veliki broj učenika je imao petice iz predmeta koji su bili testirani na maturi, pre svega iz biologije, geografije i istorije, a najmanje iz matematike.

Iako je utvrđeno da postoji povezanost između ocena i postignuća na testovima (đaci sa boljim uspehom postižu bolje rezultate na maturi), očekivalo se da ona bude viša. Stručnjaci iznose zapažanje da postoji velika razlika u znanju koje na maloj maturi pokažu učenici koji su imali iste ocene iz određenog predmeta, ali i da postoje đaci koji imaju različite ocene, a na maturi osvoje isti broj poena.

To znači da, na primer, učenik sa trojkom u nekoj školi postiže isti rezultat kao učenik sa peticom u nekoj drugoj osmoletki.

Razlike u znanju ima i među vukovcima, kojih je u prošloj generaciji malih maturanata bilo 8.482, odnosno 13,8 odsto.

Drugim rečima, svaki deseti dečak je nosilac diplome „Vuk Karadžić“, dok je to slučaj sa svakom petom devojčicom na kraju osnovne škole. Postoji velika razlika u broju vukovaca po školskim upravama – najviše ih je u ŠU Leskovac (21,7 odsto), Niš (18,3), Kosovska Mitrovica (15,9) i Jagodina (15,7), a najmanje u školskim upravama Valjevo (9,2), Užice (10) i Čačak (10,1).

Vukovci su najbolje uradili zadatke iz matematike, zatim iz srpskog jezika, a najmanje su uspešni na kombinovanom testu. Uočava se velika varijabilnost postignuća vukovaca unutar okruga, posebno kada je reč o testu iz matematike. Takođe, u pojedinim okruzima postoje vukovci koji ne dostižu ni republički prosek.

Beograd stabilno

Analiza postignuća učenika na nivou okruga ukazuje na to da više od polovine okruga ostvaruje ispodprosečna postignuća na kombinovanom testu, dok je to slučaj sa gotovo dve trećine okruga na testu iz matematike i iz srpskog jezika.

Jedino učenici iz Rasinskog okruga i Grada Beograda na svim testovima imaju natprosečan rezultat.

Devojčice uspešnije

Kao i svih ranijih godina, devojčice su uspešnije od dečaka, pri čemu su razlike veće na testu iz srpskog jezika nego na druga dva testa. Dobijene razlike u korist devojčica zabeležene su kako na republičkom, tako i na okružnom nivou, ali i u većini opština.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama