Мала матура показала да су и вуковци испод републичког просека

14 децембра, 2020

Велики број ученика који из основне школе изађу као одлични упућује на закључак да је школа лака, а резултати завршног испита сведоче да је знање чак и многих вуковаца испод републичког просека.

Анализа јунске мале матуре коју је урадио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања показује да просечан број поена из српског језика и из математике око 11 бодова, а на комбинованом тесту 14, од могућих 20, пише портал Данас.

Фото: Pexels

Око 80 одсто ђака је успело да реши половину задатака на комбинованом тесту (постигне 10 и више бодова), док је то случај са 60 одсто ученика на тесту из српског језика и математике. Анализирани су резултати 61.670 ученика који су наставу похађали на српском језику, док ће за ђаке који се школују на неком од мањинских језика бити припремљен посебан извештај.

Анализа је показала да је нешто мање од половине ученика било одлично на крају осмог разреда, а сваки пети је имао просек 5,00. Велики број ученика је имао петице из предмета који су били тестирани на матури, пре свега из биологије, географије и историје, а најмање из математике.

Иако је утврђено да постоји повезаност између оцена и постигнућа на тестовима (ђаци са бољим успехом постижу боље резултате на матури), очекивало се да она буде виша. Стручњаци износе запажање да постоји велика разлика у знању које на малој матури покажу ученици који су имали исте оцене из одређеног предмета, али и да постоје ђаци који имају различите оцене, а на матури освоје исти број поена.

То значи да, на пример, ученик са тројком у некој школи постиже исти резултат као ученик са петицом у некој другој осмолетки.

Разлике у знању има и међу вуковцима, којих је у прошлој генерацији малих матураната било 8.482, односно 13,8 одсто.

Другим речима, сваки десети дечак је носилац дипломе „Вук Караџић“, док је то случај са сваком петом девојчицом на крају основне школе. Постоји велика разлика у броју вуковаца по школским управама – највише их је у ШУ Лесковац (21,7 одсто), Ниш (18,3), Косовска Митровица (15,9) и Јагодина (15,7), а најмање у школским управама Ваљево (9,2), Ужице (10) и Чачак (10,1).

Вуковци су најбоље урадили задатке из математике, затим из српског језика, а најмање су успешни на комбинованом тесту. Уочава се велика варијабилност постигнућа вуковаца унутар округа, посебно када је реч о тесту из математике. Такође, у појединим окрузима постоје вуковци који не достижу ни републички просек.

Београд стабилно

Анализа постигнућа ученика на нивоу округа указује на то да више од половине округа остварује исподпросечна постигнућа на комбинованом тесту, док је то случај са готово две трећине округа на тесту из математике и из српског језика.

Једино ученици из Расинског округа и Града Београда на свим тестовима имају натпросечан резултат.

Девојчице успешније

Као и свих ранијих година, девојчице су успешније од дечака, при чему су разлике веће на тесту из српског језика него на друга два теста. Добијене разлике у корист девојчица забележене су како на републичком, тако и на окружном нивоу, али и у већини општина.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама