Mala matura: Procedura za podnošenje žalbi

18 juna, 2017

Osnovne škole danas objavljuju liste s preliminarnim podacima o uspehu učenika na završnom ispitu, ali ne na oglasnim tablama ili ulaznim vratima škola, kako je bilo uobičajeno, već u posebnim prostorijama


Preliminarni rezultati završnog ispita za kraj osnovnog obrazovanja objavljeni su danas u osmoletkama širom Srbije. Škole će obznaniti izvod iz centralne baze podataka s privremenim rezultatima mature za osmake u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. To znači da uspeh nekog malog maturanata oličen u broju poena na osnovu tačno rešenih zadataka nije za svačije oči, već privatna stvar.
Nije predviđeno da liste s podacima osvanu na uobičajenim oglasnim tablama ili ulaznim vratima škola, nego u posebnim prostorijama, tako da ne može da ih vidi svaki radoznalac.

– Rezultate će moći da pogledaju učenici koji su polagali malu maturu i njihovi roditelji, a da tako i bude pobrinuće se dežurni nastavnici školske upisne komisije i odeljenske starešine. Liste s preliminarnim rezultatima biće objavljene u određenoj školskoj prostoriji. To može biti i hol škole, ali liste ne smeju biti okrenute ka ulaznim vratima. Spiskovi s privremenim rezultatima ne smeju da budu dostupni svakom znatiželjnom pogledu kao u izlogu jer se na njima nalaze šifre, rezultati ali se vidi i ime i prezime učenika i to ne sme da bude okačeno javno – obrazlaže Dragana Ješić, pomoćnik direktora Osnovne škole „Josif Pančić” u Beogradu.

Za podnošenje žalbi na eventualne greške u bodovanju đaci i roditelji imaju dva dana

Posle objavljivanja preliminarnih rezultata male mature osmaci i njihovi roditelji imaju pravo da pogledaju testove s ispita i podnesu prigovor nadležnoj komisiji ako smatraju da su deca oštećena prilikom ocenjivanja. Podnošenje žalbi školskim komisijama i izdavanje rešenja, kalendarom upisnih aktivnosti, predviđeno je sutra od 8 do 16 sati. Procedura je sledeća: roditelji uvereni da postoje greške u bodovanju đačkog rada na završnom ispitu moraju da napišu i predaju žalbu za određeni test, za koji smatraju da je sporan. Ukoliko misle da su se ocenjivačima potkrale greške na sva tri testa, moraju da podnesu prigovor za svaki test ponaosob, i to prvo komisiji osnovne škole. Ona je u obavezi da odgovor na žalbu izda istog dana. Ako učenik nije zadovoljan rešenjem školske komisije za prigovore ima pravo da se žali komisiji višeg stepena – okružnoj. Dan za eventualne pisanje prigovora okružnoj komisiji je 20. jun, od 8 do 16 časova. A odluka okružne upisne komisije je konačna.
– Veoma je važno da deca i roditelji znaju da je procedura takva da ukoliko smatraju da imaju razlog da pišu prigovor ne mogu da ga podnesu odmah okružnoj komisiji, odnosno ne smeju da preskoče školsku. Tek ukoliko nisu saglasni s odlukom komisije za prigovore u osnovnoj školi mogu da se obrate okružnoj. U skladu s rešenjima okružne komisije ispravljaju se baze podataka posle čega se objavljuju konačni rezultati – precizira Ješićeva.
Konačni rezultati završnog ispita biće poznati 23. juna. Tog dana biće upisana najmlađa generacija u srednje muzičke i baletske škole jer bodovi s male mature ne utiču na njihovu poziciju na rang-listi. Liste želja s odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima mali maturanti će popunjavati i predavati 24. i 25. juna u matičnim školama. Upis učenika u srednje škole u prvom krugu ovog roka biće upriličen 4. i 5. jula.

17

Autor: M. Simić Miladinović
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Mala matura: Procedura za podnošenje žalbi"

  1. Ivana kaže:

    Hoću u turistički tehničar umesto trgovca

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama