Мала матура: "Сумњиве" општине поново најуспешније

21 јуна, 2017

Ученици из Рашког, Пчињског и Нишавског округа показали су најбоље резултате на малој матури, показују прелиминарни резултати Министарства просвете.

Фото: Танјуг/Драган Kујунџић


Осим тога, ђаци из београдских школа овога пута су се по просечном броју поена нашли на четвртом месту, наводи “Данас”.
Нови Пазар, који припада Рашком округу и општине Пчињског округа (Прешево, Трговиште, Владичин Хан) већ неколико година бележе изузетно високе резултате на сва три теста завршног испита, а слично је и у Сврљигу, Бабушници…
Поменути окрузи су препознатљиви и по енормном броју вуковаца.
Тако је, рецимо, прошле године у Пчињском округу било 24 одсто добитника Вукове дипломе, 22 одсто у Нишавском, а 21 одсто у Јабланичком, пише “Данас”.
Иако би се претпоставило да школе са највећим бројем вуковаца буду најуспешније на малој матури, за истраживаче су високи резултати у Пчињском округу, Новом Пазару и другим поменутим општинама неочекивани, с обзиром на то да је највећи број спада у категорију неразвијених подручја.
Наиме, бројна истраживања у Европи и свету указују на повезаност социоекономских услова и образовних постигнућа ученика, што значи да бољи услови живота доприносе квалитетнијем образовању и вишим ђачким постигнућима.

Најбољи српски
На нивоу Србије, ђаци су најбоље урадили тест из српског језика, на коме су у просеку освојили 6,64 поена, од могућих 10. Просек на комбинованом тесту је 5,64, а из математике 5,35. У односу на претходну годину, забележени су слабији резултати на комбинованом тесту (лане је просек био 6,28) чему је највероватније допринело више варијанти теста са идентичним, али измешаним питањима, да би се спречило преписивање. Ове године завршни испит је полагало 69.306 ученика, а 65.031 има преко 50 поена, што значи да могу да конкуришу за упис у четворогодишње средње школе.

Такве резултате су потврдила и национална тестирања ученика трећег и четвртог разреда основне школе, која су у Србији рађена пре десетак година.
Прошлогодишња, али и неколико ранијих анализа завршног испита Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, указују да су резултати ученика из поменутих округа сумњиви.
Како се наводи у извештају, поједине школе из ових округа се сваке године налазе у узорку за контролу квалитета оцењивања на испиту, а анализе указују на постојање нерегуларности током дежурстава и прегледања тестова.
Будући да нема сазнања да су у овим окрузима спроведене одређене мере са циљем унапређивања постигнућа ученика, тешко је поверовати у веродостојност добијених резултата.
Пошто се не може имати пуно поверење у поступање главних актера на завршном испиту, онда не би требало овако високо постигнуће ученика тумачити као индикатор високог квалитета образовања у поменутим окрузима, пише у Заводовом извештају.
Иако ова институција већ годинама упозорава на могуће нерегуларности одговорни никада нису кажњени.
Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће се са таквом праксом прекинути, обелоданивши прошле недеље податак да у неким срединама у 30 одсто случајева има одступања од онога што су радили ученици, у смислу дописаних и преправљених одговора, за шта су одговорни одрасли.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Мала матура: "Сумњиве" општине поново најуспешније

  1. profesor каже:

    Posaljite inspekciju u Novi Pazar. To je drzava u drzavi! Tacno je da se prepisuje! Tacno je da se uspeh ‘montira’! A ucenici zavrsavaju u pojedinim skolama sa Vukovim diplomama, a ne znaju tablicu mnozenja.

  2. Ema каже:

    E,profesore.Sad je kasno.Pored redovnih dežurnih Bg je trebao da pošalje i po 1 iz Ministarstva ili ZUOV.Supervizori ”kobajagi”a dežurstva ”TI MENI JA TEBI tj. u tvojoj školi”.Nove ljude za dežurstva,pregledače,koordinatore i za supervizore.Zamenite u Nišu koordinatore!(Ilić i Dikić).Oslobodite profesosre u srednjim školama 3 dana i nek dežuraju isključivo oni.Zašto test pregleda nastavnik koji radi u osnovnoj školi i to u školi čiji nastavnik pregleda testove u njegovoj? (kombinovani test)

  3. Mina каже:

    Mozda deca iz prozvanih okruga rade 8 godina? Mozda se njihovi nastavnici trude? Mozda kasnije bez problema upisuju zeljene fakultete i izazivaju bes domorodaca iz univerzitetskih centara jer im “uzimaju mesta”? Mozda im je cilj da unaprede nepovoljne socioekonomske uslove? Mozda staromodno dozivljavaju/postuju skolu?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама