Mala matura: "Sumnjive" opštine ponovo najuspešnije

21 juna, 2017

Učenici iz Raškog, Pčinjskog i Nišavskog okruga pokazali su najbolje rezultate na maloj maturi, pokazuju preliminarni rezultati Ministarstva prosvete.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Osim toga, đaci iz beogradskih škola ovoga puta su se po prosečnom broju poena našli na četvrtom mestu, navodi “Danas”.
Novi Pazar, koji pripada Raškom okrugu i opštine Pčinjskog okruga (Preševo, Trgovište, Vladičin Han) već nekoliko godina beleže izuzetno visoke rezultate na sva tri testa završnog ispita, a slično je i u Svrljigu, Babušnici…
Pomenuti okruzi su prepoznatljivi i po enormnom broju vukovaca.
Tako je, recimo, prošle godine u Pčinjskom okrugu bilo 24 odsto dobitnika Vukove diplome, 22 odsto u Nišavskom, a 21 odsto u Jablaničkom, piše “Danas”.
Iako bi se pretpostavilo da škole sa najvećim brojem vukovaca budu najuspešnije na maloj maturi, za istraživače su visoki rezultati u Pčinjskom okrugu, Novom Pazaru i drugim pomenutim opštinama neočekivani, s obzirom na to da je najveći broj spada u kategoriju nerazvijenih područja.
Naime, brojna istraživanja u Evropi i svetu ukazuju na povezanost socioekonomskih uslova i obrazovnih postignuća učenika, što znači da bolji uslovi života doprinose kvalitetnijem obrazovanju i višim đačkim postignućima.

Najbolji srpski
Na nivou Srbije, đaci su najbolje uradili test iz srpskog jezika, na kome su u proseku osvojili 6,64 poena, od mogućih 10. Prosek na kombinovanom testu je 5,64, a iz matematike 5,35. U odnosu na prethodnu godinu, zabeleženi su slabiji rezultati na kombinovanom testu (lane je prosek bio 6,28) čemu je najverovatnije doprinelo više varijanti testa sa identičnim, ali izmešanim pitanjima, da bi se sprečilo prepisivanje. Ove godine završni ispit je polagalo 69.306 učenika, a 65.031 ima preko 50 poena, što znači da mogu da konkurišu za upis u četvorogodišnje srednje škole.

Takve rezultate su potvrdila i nacionalna testiranja učenika trećeg i četvrtog razreda osnovne škole, koja su u Srbiji rađena pre desetak godina.
Prošlogodišnja, ali i nekoliko ranijih analiza završnog ispita Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ukazuju da su rezultati učenika iz pomenutih okruga sumnjivi.
Kako se navodi u izveštaju, pojedine škole iz ovih okruga se svake godine nalaze u uzorku za kontrolu kvaliteta ocenjivanja na ispitu, a analize ukazuju na postojanje neregularnosti tokom dežurstava i pregledanja testova.
Budući da nema saznanja da su u ovim okruzima sprovedene određene mere sa ciljem unapređivanja postignuća učenika, teško je poverovati u verodostojnost dobijenih rezultata.
Pošto se ne može imati puno poverenje u postupanje glavnih aktera na završnom ispitu, onda ne bi trebalo ovako visoko postignuće učenika tumačiti kao indikator visokog kvaliteta obrazovanja u pomenutim okruzima, piše u Zavodovom izveštaju.
Iako ova institucija već godinama upozorava na moguće neregularnosti odgovorni nikada nisu kažnjeni.
Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se sa takvom praksom prekinuti, obelodanivši prošle nedelje podatak da u nekim sredinama u 30 odsto slučajeva ima odstupanja od onoga što su radili učenici, u smislu dopisanih i prepravljenih odgovora, za šta su odgovorni odrasli.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Mala matura: "Sumnjive" opštine ponovo najuspešnije

  1. profesor kaže:

    Posaljite inspekciju u Novi Pazar. To je drzava u drzavi! Tacno je da se prepisuje! Tacno je da se uspeh ‘montira’! A ucenici zavrsavaju u pojedinim skolama sa Vukovim diplomama, a ne znaju tablicu mnozenja.

  2. Ema kaže:

    E,profesore.Sad je kasno.Pored redovnih dežurnih Bg je trebao da pošalje i po 1 iz Ministarstva ili ZUOV.Supervizori ”kobajagi”a dežurstva ”TI MENI JA TEBI tj. u tvojoj školi”.Nove ljude za dežurstva,pregledače,koordinatore i za supervizore.Zamenite u Nišu koordinatore!(Ilić i Dikić).Oslobodite profesosre u srednjim školama 3 dana i nek dežuraju isključivo oni.Zašto test pregleda nastavnik koji radi u osnovnoj školi i to u školi čiji nastavnik pregleda testove u njegovoj? (kombinovani test)

  3. Mina kaže:

    Mozda deca iz prozvanih okruga rade 8 godina? Mozda se njihovi nastavnici trude? Mozda kasnije bez problema upisuju zeljene fakultete i izazivaju bes domorodaca iz univerzitetskih centara jer im “uzimaju mesta”? Mozda im je cilj da unaprede nepovoljne socioekonomske uslove? Mozda staromodno dozivljavaju/postuju skolu?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama