“Mama, molim te, sve ću ja da radim, samo da nabavimo psa!” Evo pet znakova da je dete STVARNO spremno za ljubimca

5 septembra, 2022

Odluka o tome da u dom dovedete kućnog ljubimca nije mala. I dok gotovo sva deca u nekom trenutku u životu počnu da od svojih roditelja traže psa ili mačku, uveravajući ih da će sve što je potrebno oni sami raditi, pre nego što popustite, trebalo bi da proverite da li je vaše dete dovoljno zrelo da učestvuje u brizi o kućnom ljubimcu. Ovo, naravno, ako želite da ta odgovornost bude zajednička.

Naravno da odrastanje i život uz životinju ima mnogo prednosti, poput razvijanja odgovornosti, empatije i brige o drugom živom biću. Ako odaberete psa kome su potrebne svakodnevne šetnje, tu je i benefit čestih izlazaka napolje koji će zasigurno biti od koristi celoj porodici.

Ipak, uz kućnog ljubimca dolazi i velika odgovornost i to nije odluka koju treba donositi olako.

Ako dete jako insistira, a vi ste na klackalici i niste sigurni da li je zaista spremno da preuzme deo odgovornosti, evo pet znakova koji ukazuju na to da verovatno – jeste.

1. Vaše dete generalno voli životinje i pokazuje im nežnost

Iako ovo možda zvuči kao ne tako bitna stvar (jer skoro sva deca vole životinje i ne bi insistiralo na ljubimcu da ih ne voli), imati životinju 24/7 nije isto kao pomaziti psa u prolazu u parku. Životinje, baš kao i ljudi, imaju svoj karakter i njihovo ponašanje ne može se uvek predvideti.

Povremeno se dešava da životinja bude odvedena na eutanaziju zbog toga što je ujela dete koje nije poštovalo njene granice. “Ako je dete još vrlo malo ili ne ume da bude obazrivo i nežno, možda je bolje ne nabavljati ljubimca.”

2. Vaše dete je pokazalo da je odgovorno

Ako vaše dete na vreme završava svoje obaveze bez podsećanja, pokazuje zrelost i vodi računa o rokovima, onda je to svakako dobar znak i pokazatelj da će biti u stanju da podnese i malo dodatnih obaveza koje dolaze uz ljubimca. Naravno da ne možete očekivati da dete radi apsolutno sve, čak i ako je to obećalo.

Obaveze oko ljubimca vrlo se lako mogu podeliti, a odgovornost za drugo živo biće i te kako biti od koristi u socijalnom i emocionalnom razvoju deteta. Deca mogu da pomognu oko hranjenja psa, a mogu ga i prošetati posle škole, ako su dovoljno veliki, a pas miran.

3. Vaše dete ume da prati raspored i zna zbog čega je to važno.

Kao što mi moramo da jedemo kad smo gladni, isto tako i životinje. Ako vaše dete razume kako funkcioniše rutina i vremenski raspored dana i ume da ih prati, onda će verovatno moći da brine i o hranjenju i izvođenju ljubimca. Deca moraju znati da bi pse trebalo šetati u približno isto vreme svakog dana kao i da zečevima treba 30 minuta igre u određeno vreme tokom dana. Ako vaše dete misli da ljubimac može i da sačeka sat ili dva duže do obroka ili izlaska napolje, možda bi bolje bilo da pričekate sa nabavljanjem ljubimca.

4. Dete nije gadljivo

Možda ova stavka zvuči neobično, ali imati kućnog ljubimca znači često doći u dodir sa njegovom kakom. Bilo da je čistite u šetnji ili u kavezu. Ako očekujete od deteta da preuzme i deo te odgovornosti, dobro je da i o tome porazgovarate i uverite se da dete razume sve odgovornosti koje sa sobom nosi kućni ljubimac.

5. Vaše dete je uporno u želji da dobije ljubimca i može da pomogne u izboru

U životinju, naročito mladu, lako je zaljubiti se na prvi pogled. To što vaše dete mazi kuce u prolazu i igra se sa mačkama u komšiluku je lepo, ali treba se uveriti da će taj osećaj opstati i nakon što životinja bude s vama 24 časa. Takođe, mnoga deca se oduševljavaju štencima i malim macama, ali je vrlo važno da razumeju da će sve te životinje porasti, a da im je ista ljubav, nega i pažnja potrebna i kad ne budu baš tako mali i slatki.

Ako vaše dete uz sve to i dalje insistira na kućnom ljubimcu, ako to traje mesecima i ako ispunjava gore pomenute stavke, onda je možda i vreme da i sami razmislite o tome da u svoj dom dovedete krzneno pojačanje.

Naravno, pod uslovom da ste spremni da najvažniji deo odgovornosti ipak preuzmete vi, kao roditelji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama