Manja norma ili zatvaranje škola

15 jula, 2021

Ukoliko Ministarstvo prosvete ne reši problem prekomerne norme profesora u srednjim školama, školska godina za srednjoškolce neće početi 1. septembra, poručila je predsednica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Stanka Vukčević.

Norma časova u osnovnom obrazovanju setom zakona iz 2017. godine umanjena je za dva časa, sa 20 na 18, dok je za srednje obrazovanje ostala ista – od 20 do 22 časa.

– Najveći broj predmeta je sa 20 na 22 časa što se nikad nije desilo u školstvu. Mi radimo za istu zaradu veći posao. To je diskriminacija – kazala je Vukčevićeva.

Ističe da su uputili inicijative Ministarstvu, poslaničkim klubovima, Odboru, i podseća da su predstavnici Sindikata prosvete ranije imali razgovore na tu temu sa premijerom i resornim ministarstvom, ali da je nakon toga usledila tužba, jer dogovor nisu postigli.

– Nećemo dugo čekati, niti ćemo obnavljati inicijativu. Verovatno nećemo početi školsku godinu. Naši zahtevi će biti da se izmene dva člana iz zakona o gimnazijama i o stručnom obrazovanju kako bi se otklonila diskriminacija i kako bi se zaštitila prava zaposlenih.

Ukoliko bi se vratila norma na 18 časova, kolege bi osigurale stabilan ugovor o radu – navodi Vukčevićeva i poručuje da Ministarstvo prosvete mora zaštititi i asistente u nastavi, kojima se moraju isplatiti nadoknade zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Manja norma ili zatvaranje škola"

  1. Aleksa kaže:

    Uopšte nije tačno da je norma u osnovim školama 18 časova. Norma je 20 časova redovne nastave, plus 4 časa (dodatna, dopunska, sekcija, ČOS). Prema tome nemojte iznositi neproverene stvari. Umanjenu normu imaju nastavnici koji po nastvnom programu imaju pismene zadatke u starijim razredima. I to nije ništa novo. Oduvek je tako bilo.
    A kad govorimo o diskriminaciji šta je sa završnim ispitom koji je u direktonoj vezi sa upisom u srednje škole? Zašto bi taj posao, na primer, obavljali nastavnici koji rade u osnovnim školama?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama