Maња норма или затварање школа

Уколико Министарство просвете не реши проблем прекомерне норме професора у средњим школама, школска година за средњошколце неће почети 1. септембра, поручила је председница Удружења наставника друштвене групе предмета Станка Вукчевић.

Норма часова у основном образовању сетом закона из 2017. године умањена је за два часа, са 20 на 18, док је за средње образовање остала иста – од 20 до 22 часа.

– Највећи број предмета је са 20 на 22 часа што се никад није десило у школству. Ми радимо за исту зараду већи посао. То је дискриминација – казала је Вукчевићева.

Истиче да су упутили иницијативе Министарству, посланичким клубовима, Одбору, и подсећа да су представници Синдиката просвете раније имали разговоре на ту тему са премијером и ресорним министарством, али да је након тога уследила тужба, јер договор нису постигли.

– Нећемо дуго чекати, нити ћемо обнављати иницијативу. Вероватно нећемо почети школску годину. Наши захтеви ће бити да се измене два члана из закона о гимназијама и о стручном образовању како би се отклонила дискриминација и како би се заштитила права запослених.

Уколико би се вратила норма на 18 часова, колеге би осигурале стабилан уговор о раду – наводи Вукчевићева и поручује да Министарство просвете мора заштитити и асистенте у настави, којима се морају исплатити надокнаде због неискоришћеног годишњег одмора.

Извор: Новости