MANJAK DECE GASI ŠKOLE: Mogu da “prežive” sa najmanje 480 učenika

2 aprila, 2019

Racionalizacija obrazovne mreže u mnogim sredinama donela nedoumice i bojazan. Ukidanjem i spajanjem ustanova često nezadovoljni i roditelji i meštani

Manjak dece u Srbiji jedan je od osnovnih razloga za novu mrežu osnovnih škola koju lokalne samouprave treba da naprave i pošalju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Zbog malog broja učenika mnogi školski objekti “zvrje” prazni ili u njima ima tek nekoliko đaka. Takva rešenja su skupa i pedagoški loša, pa je odlučeno da se stanje sredi tako što će se neke škole gasiti i spajati sa drugim školama.

Međutim, da to nije lako rešiti pokazuje i činjenica da je do 19. marta, kada je bio rok da opštine i gradovi dostave plan, to učinilo samo 20 od 174 lokalne samouprave. Ponuđenim rešenjima u mnogim sredinama nezadovoljni su i meštani i roditelji. Boje se da će morati decu da šalju u udaljene škole ili one koje im se ne dopadaju, a nastavni kadar se plaši da će ostati bez posla.

Rok za dostavljanje plana racionalizacije nije zvanično produžen, ali se očekivalo da sednice skupština na ovu temu budu naknadno održane u velikom broju opština i gradova. Iz Ministarstva prosvete ranije je najavljeno da će u lokalnim zajednicama koje same ne donesu plan nove mreže škola, Ministarstvo to samo učiniti.

Prema kriterijumima koje je donelo Ministarstvo, škola može “preživeti” ako ima najmanje 480 učenika, 16 odeljenja i da je na udaljenosti većoj od dva kilometra od susedne škole.

– Osnovna škola na Beranovcu, kompletnog obrazovnog ciklusa, od 1. do 8. razreda, pripojiće se OŠ “Vuk Karadžić” u Ribnici, dok će isturena odeljenja ove škole u Zmajevcu, od prvog do četvrtog razreda, takođe biti pripojena matičnoj ustanovi. Odeljenja od 1. do 4. razreda u Popovićima prelaze u matičnu OŠ “Dragan Marinković” u obližnjim Adranima – kaže za “Novosti” Žarko Milosavljević iz kraljevačke Školske uprave. – Osim toga, zbog veoma malog broja đaka gasi se osmoletka u Gokčanici i đaci iz tog sela pohađaće nastavu u OŠ “Milun Ivanović” u varošici Ušće, kao i đaci od 1. do 4. razreda koji su do sada išli u školu u obližnjem selu Borovu.

VOJVODINA – Nova mreža osnovnih škola pravi se i u pokrajini, gde će se u većini gradova spajiti po nekoliko osmoletki u jednu. U Novom Sadu, kako predočava Ermedin Elezović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, neće biti spajanja škola, a škole u Stepanovićevu, Begeču, Bukovcu i Šangaju, iako nemaju dovoljan broj đaka, neće biti ugašene.

– Gradsko veće i Gradska uprava za obrazovanje je spajanje ovih škola s nekim drugim odložilo na godinu dana – kaže on.

Zvonimir Jović, iz ove Unije sindikata, kaže da će u Kikindi biti spojeno šest gradskih i seoskih osnovnih škola, dok će se u Sečnju spojiti pet, tako da će od postojećih devet ostati tri osmoletke.

U Novom Bečeju i Novoj Crnji je planirano po jedno spajanje, a u Kovinu šest škola, a ugasiće se neka izdvojena odeljenja. U Zrenjaninu se tri škole spajaju u jednu.

U Vrbasu, Vršcu i Sremskoj Mitrovici sadašnja situacija se neće menjati, a u Baču i Irigu rade po uredbi. Kada je reč o Kovačici, oni će morati iz početka da urade mrežu škola na svom području.

NIŠ – Skupština grada usvojila je predlog o novoj mreži škola. Škole u Gabrovcu, Jelašnici i Malči ostaće matične škole, gde su se meštani najviše bunili, a taj status gube samo dve škole – iz Huma i Kamenice.

Interesantan je podatak da je u Opovu i Senti situacija potpuno drugačija – ne samo da neće biti gašenja niti spajanja škola, već se njihov broj povećati. Po podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, u Opovu će od jedne ubuduće raditi dve osmoletke, a u Senti će od jedne biti četiri osmoletke.
– Time je postignut kompromis između ranijeg predloga i zahteva roditelja i meštana – navode u lokalnoj samoupravi.

Marina Kostić, sekretar Sekretarijata za obrazovanje, kaže da je ovo samo predlog koji treba da usvoji i Školska uprava a da da konačnu saglasnost daje Ministarstvo prosvete.

– Uzeli smo u obzir sve moguće argumente da što više škola sačuvaju matični status, a da li će to ispoštovati više instance ostaje pitanje – kaže Marina Kostić, i dodaje da se mreža predškolskih ustanova nije menjala osim u delu koji omogućava da pripremnu predškolsku nastavu pohađaju i deca sa smetnjama u razvoju, što do sada nije bio slučaj.

UPIS PRVAKA

UPIS prvaka u prestoničke osnovne škole počinje danas i trajaće do 31. maja. U više od 200 beogradskih osmoletki kod sekretara škole svakog radnog dana upisivaće se deca rođena od 1. marta 2012. godine do 28. februara 2013. godine, o čemu je većina obrazovnih ustanova već istakla detaljna obaveštenja i uputstva na sajtovima i oglasnim tablama.

Roditelji su, dosad imali obavezu da za upis dece dostave izvod iz matične knjige rođenih, lekarsko uverenje, potvrde o prebivalištu i o završenom predškolskom obrazovanju. Prosvetari preporučuju da je najbolje da se pre odlaska na upis majke i očevi raspitaju šta treba da se ponese, jer neke osmoletke, na primer, mogu da traže potvrdu o pohađanju predškolske nastave, a neke ne.

U klupe osnovnih škola u Beogradu lane je prvi put selo 16.744 učenika. Ove godine očekuje se sličan broj đaka.

S.V.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama