Manje gradiva, novi izborni predmeti

avgust 26, 2018

Uoči početka nove školske godine za više od 800.000 učenika: Promenjeni planovi i programi za prvi i peti razred. Za prvake uvedeno čitanje u nastavcima

Školsko zvono će se, posle dvoipomesečne pauze, ponovo oglasiti 3. septembra za više od 800.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Prvi put će u klupe sesti i 65.910 đaka prvaka, a najviše novih školaraca biće u Beogradu – oko 16.000.
Učenike prvog i petog razreda osnovne škole očekuju novi nastavni planovi i programi, kao i njihove starije drugare u prvom razredu gimnazija. Suština novina je manje bubanja, rasterećenje gradiva i novi izborni predmeti.
Izmenama programa akcenat je stavljen na znanja i veštine, koje učenici treba da imaju na kraju prvog razreda. Tako je, na primer, u predmetu “Svet oko nas” sve objašnjeno na neposrednom okruženju učenika, od škole do kuće. Prvaci će učiti o Novoj godini, Božiću, Danu škole, Svetom Savi, ali ne, recimo, i o Danu republike, jer je za njihov uzrast to još apstraktno.
U srpskom jeziku za prvake smanjen je broj književnih dela koja treba da savladaju, a uvedeno je čitanje u nastavcima, kako bi navikli da čitaju duža književna dela. U matematici, na primer, neće učiti odmah da mere na metre ili litre, jer im je to apstraktno, već će to raditi koracima. Uvodi se i projektna nastava, gde će đaci zajedno sa učiteljima obrađivati određene teme iz više predmeta, pa će onda raditi projekte u grupi, kako bi se upoznali sa grupnim radom.
Smanjenjem gradiva za peti razred, glasovne promene su prebačene u šesti, smanjen je broj dela koja se analiziraju na času, ali je vraćena obavezna domaća lektira. Predviđeno je da se gramatika ne uči faktografski, već kroz primere na književnim delima koja čitaju. Najveća novina je gradivo iz biologije, koja će se ubuduće učiti po spiralnom modelu. To praktično znači da će biti obrađene sve teme ovog predmeta, ali sa činjenicama prilagođenim uzrastu. U svakom sledećem razredu, njihovo znanje će se produbljivati. Isti model rada je i za Građansko vaspitanje. Uz procente iz matematike, petaci će učiti i elementi finansijske pismenosti, tako što će sami praviti jednostavne predloge budžeta.
Osim već standardnih predmeta gimnazijalci će dobiti i nove. U prvom i drugom razredu, od šest ponuđenih izbornih programa, škola će odabrati četiri, a đaci se opredeliti za dva, koja će slušati po jedan čas nedeljno. U ponudi su – Jezik, mediji i komunikacije, Pojedinac, grupa i društvo, Zdravlje i sport, Obrazovanje za održivi razvoj, Primenjene nauke i Umetnost i dizajn. Za treći i četvrti razred sastavljena je lista od devet izbornih programa, a gimnazije će izabrati pet i ponuditi ih svojim đacima. Učenici ponovo biraju po dva izborna programa, ali ih sada slušaju po dva časa nedeljno. Učenici gimnazija imaće i dva časa više nedeljno.
Programe koje izaberu u prvom razredu gimnazijalci mogu promeniti u drugom razredu. Ipak, ono što izaberu u trećem moraće da slušaju do kraja gimnazije.
ČETIRI RASPUSTA
ĐACI u Srbiji će imati četiri raspusta, a njihovi vršnjaci iz Vojvodine – tri. Prvo polugodište završava se 31. januara, a drugo počinje 18. februara i traje do 14. juna. Osmaci će se raspustiti 31. maja. Školska godina za učenike srednjih škola završava se 21. juna.
Na prvu kratku pauzu – jesenji raspust, učenici će već u novembru i to od 9. do 12. novembra. Zimski raspust za đake u Vojvodini počinje 24. decembra, a završava se 14. januara. Za školarce u ostatku Srbije raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje 3, a završava se 8. januara. Drugi deo traje od 1. do 14. februara, a u školu se kreće 18. februara, zbog Dana državnosti.
Prolećni raspust u Vojvodini biće od 19. aprila do 2. maja, a za učenike u ostatku Srbije – od 30. aprila do 3. maja.
Branka Borisavljević
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Manje gradiva, novi izborni predmeti

 1. Marija kaže:

  Ovde je potrebno manje predmeta. Narodna tradicija se uči iz SON/PID, Lepo pisanje se podrazumeva, Ruke u testu – pa neka mese kiflice sa mamom ili babom. Ukinite lepo izborne predmete, a dodajte još jedan čas fizičkog, pa da vidite rezultate. Engleski bi trebalo da se uči od 3-4. razreda, kad se lepo savlada latinica, a ne da istivremeno uče i maternji i strani jezik. Građansko vaspitanje ja nisam ni imala pa su te starije generacija opet bile mnogo bolje vaspitane i kulturnije od današnjih. Bolje pripremite priručnike iz Građanskog za roditelje, pa da ocenjujemo malo mi njih i njihov rad sa decom, pošto su izgleda svi stručni da nas ocenjuju. 🙂

  1. Test kaže:

   Koješta! Nije u pitanju nikakvo testo niti nekakvo mešenje niti domaćinstvo nego test!

 2. Božović Vladan kaže:

  Ponoviću ako treba još hiljadu puta. Povećanje fonda sa 32 na 34 časova gimnazijalcima neopisivim glupostima je zločin protiv učenika i njihovih roditelja, i društva u celini. Šarčević je izjavio da đaci treba da budu što više u školi. Jedino je zaboravio da napomene da od profesora treba da napravi bebisiterke. Mislim da je pošteno da to glasno kaže, da znamo na čemu smo i mi, i oni.

 3. Svitac kaže:

  Marija, vidi se da niste upućeni u sadržaj Građankog vaspitanja, što ne znači da se ne slažem sa Vama da je nepotreban predmet. Neka svako radi svoj posao. Roditelji treba da vaspitavaju decu a nastavnici da ih obrazuju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama