Мање лектире за ученике шестог и другог разреда

 


Од наредне школске године ученике другог и шестог разреда чека мање лектире и мање књижевних дела за обраду.

У Заводу за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ) кажу да учитељи и наставници сада имају довољно времена да са ученицима добро обраде неко књижевно дело, а не да преко њега само “претрче”.

За ученике шестог разреда укупан број књижевна дела – лектире (основни и додатни списак књижевних дела), смањен је са 41 на 31 књижевно дело.

“Програм у шестом разреду има 144 часа и ми морамо водити рачуна да смањимо број текстова како би се побољшао квалитет обраде. Наравно, дела су различитог обима, негде је у питању само песма, негде роман. Сада наставници имају довољно времена да се добро обради неко књижевно дело, а не да се само претрчи”, рекла је Тањугу заменица директора ЗУОВ-а Дејана Милијић Субић.

Она појашњава да национални корпус књижевних дела није мењан, али да је било измена у изборном програму.

Остала је у програму епска народна поезија, текстови Ђуре Јакшићa, Јованa Дучића, Десанке Максимовић, Алексе Шантића, Милована Данојлића, Сергеја Јесењина, Иве Андрића.

Наставницима и ученицима је остављено да изаберу да ли ће обрађивати дело Исидоре Секулић “Буре” или Бранка Ћопића “Чудесна справа”.

Уводи се словенска митологија – Весне Алексић “Каљави коњ”, а нови садржаји су и научно-популарна дела “Енциклопедија лоших ђака, бунтовника и осталих генијалаца”, Гроздана Олујућ “Били су деца као и ти”.

Као обавезна лектира остала су дела “Орлови рано лете” Бранка Ћопића и “Дечаци Павлове улице” Ференца Молнара.

Извор: Танјуг