Маске од данас обавезне и за децу

Влада Србије је на предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид-19 донела нове мере које се сада односе на сва насељена места у Србији.

Foto: Canva

Донета је препорука да се маске користе на свим јавним местима на отвореном, док је коришћење маски обавезно на местима на којима није могуће обезбедити растојање од најмање 1,5 метра, као што су редови испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта. Обавеза ношења маски у затвореном простору (јавни превоз, продавнице, тржни центри), наравно, остаје на снази.

У саопштењу Влада наводи да на јавним местима између окупљених мора постојати размак од најмање метар и по, односно да на свака четири квадратна метра може бити само једна особа.

“Ношење заштитне маске обавезно је на свим јавним местима у затвореном простору, што значи да су родитељи малолетне деце, као и деце са посебним потребама и њихови старатељи, дужни да обезбеде да њихова деца носе заштитну маску”, указала је Влада.

Подсећамо и да је Влада почетком месеца одредила казну у висини од 5.000 динара за свако физичко лице које буде кршило меру обавезног ношења заштитне маске.