Matematičari za ponos: Trijumfalan povratak iz Tirane

10 maja, 2016

Mladi matematičari iz Srbije su se sa Balkanske matematičke olimpijade za učenike srednjih škola u Tirani vratili sa osvojenim prvim mestom.
Drugi put u 33 godine ekipa Srbije osvojila je timsko prvo mesto na Balkanu. Ali to nije sve, u pojedinačnoj konkurenciji matematičari su osvojili dve zlatne, jednu srebrnu i tri bronzane medalje.
Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Aleksa Milojević i Igor Medvedev osvojili su zlatne medalje, a srebrnu je dobio Ognjen Tošić.
Bronzane medalje pripale su Nikoli Pavloviću, učeniku novosadske gimnazije Jovan Jovanović Zmaj, Aleksi Konstantinovu i Nikoli Sadoveku iz beogradske Matematičke gimnazije.
“Mi sve pripreme vršimo u cilju osvajanja neke medalje, a kada se to nagradi zlatnom medaljom, prvim mestom pojedinačno i ekipno, osećaj je izuzetan, naročito kada znamo da je malo ko pre nas uspeo to da postigne“, kaže Aleksa Milojević.
Igor Medvedev je dodao da je učestvovao već na matematičkim takmičenjima, ali da mu je ovo prvo međunarodno i da je siguran da mu je zlatna medalja iz Tirane najveći uspeh.
Prema rečima Nikole Sadoveka, rezultat koji je ekipa Srbije ostvarila je istorijski, dodaje da se uvek teži ka tome, ali da nije siguran da li je bilo realno očekivati da se nešto tako dogodi.
Vođe ekipe Srbije bili su Miloš Milosavljević iz Niša i doktor Bojan Bašić s Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Oni kažu da su veoma zadovoljni, jer je ovo poseban uspeh.
“Bez obzira na sve uspehe do sada, na koje smo navikli, ovo je ozbiljan pomak na lestvici i mogu da kažem da niko od kolega, a ni deca, nisu to očekivali“, rekao je Bašić.
Balkanska matematička olimpijada održana je od 5. do 8. maja u Tirani.
 
Izvor: b92.ne

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama