Matić: Nadamo se uvođenju obavezne informatike u što kraćem roku

27 juna, 2016

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da su nedostaci u postojećem programu iz informatike uočeni i tokom kampanje IT karavan, koju je ministarstvo sprovelo u 15 gradova Srbije

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je odluku Nacionalnog prosvetnog saveta da usvoji novi nastavni program informatike u narednoj školskoj godini, izrazivši istovremeno žaljenje što nije prihvaćen i predlog da taj predmet bude obavezan za učenike starijih razreda osnovnih škola. „Učinjen je veliki korak napred za mlade generacije time što su prihvaćene predložene inovacije u izučavanju informatike i računarstva u duhu potreba savremenog trenutka. Nažalost, očekivali smo da ovaj predmet bude obavezan od petog do osmog razreda”, navela je Matićeva u pisanoj izjavi za medije.
Ona je dodala da Ministarstvo smatra da institucionalna priprema za savremeno okruženje, kada je reč i o profesionalnim orijentacijama, mora početi od osnovnog obrazovanja. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržavalo je inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je imala i podršku poslovnog IKT sektora, za uvođenje informatike i računarstva u obavezni nastavni program, i učestvovalo je u radu Radne grupe za definisanje predloga izmena nastavnih planova i programa iz oblasti tehnike, tehnologije i informatike u osnovnim i srednjim školama.
„Nadamo se da će unapređenje programa u pravcu savremenih tehnoloških promena, voditi i do uvođenja obavezne informatike u školama u Srbiji u što kraćem roku, kako bi reforma obrazovanja i napori koje Vlada Srbije ulaže u proces osavremenjivanja kako nastave tako i školskih objekata dali puni rezultat”, rekla je Matić. Ona je istakla značaj predloženog nastavnog programa ne samo za obrazovanje učenika u pravcu razvijanja logičkog aparata i prevazilaženja korisničke uloge, već i za obrazovanje nastavnika neinformatičkih predmeta u cilju dosezanja digitalne kompetentnosti.
Matićeva je navela da su nedostaci u postojećem programu iz informatike bili uočeni i tokom kampanje IT karavan, koju je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nedavno sprovelo u 15 gradova Srbije. Prema njenim rečima, Ministarstvo podržava i druge projekte kojima se mladi podstiču da se upoznaju sa savremenim tehničkim naukama među kojima je međunarodni Kup Matematičke gimnazije koji je danas počeo u Beogradu i održava se četvrtu godinu za redom.
Nacionalni prosvetni savet nije danas usvojio predlog Ministarstva prosvete da informatika i računarstvo postane obavezni predmet u osnovnoj školi od 1. septembra, tako da predmet tehničko i informatičko obrazovanje (TiO) ostaje jedan, obavezan predmet i naredne školske godine. Savet je usvojio nove nastavne programe za izborni predmet Od igračke do računara u nižim razredima osnovnih škola, Informatika i računarstvo za učenike od petog do osmog razreda, kao i za obavezni premet Računarstvo i informatika u gimnazijama, odnosno za prvi razred u srednjim stručnim školama.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


4 komentara na "Matić: Nadamo se uvođenju obavezne informatike u što kraćem roku

 1. Dilema kaže:

  Da li se iko bavio analizom šta ako nastava informatike kao obaveznog predmeta u osnovnoj školi ne uspe (a ima šansi)? Da li je ponovo vratiti na izbornu ili potpuno ukinuti?

  1. THE EYES OF TRUTH kaže:

   Zato stojimo tu, jer imamo takve filozofe kao ovaj ovde, da ako ne uspe onda ga treba ukinuti ! A sto ne bi uspeo ? A daaa … neki bi voleli da neuspe pa sad to reklamiraju – Vrati se u 1930. godinu, tamo ti sigurno nece trebati informatika ni kao izborni !!!

   1. E kaže:

    Svi smo mi ”pametni na svoj način”.Postoji pristojna,normalna procedura,predlog,argumenti,rasprave pa odluke.Neko je po svojoj želji ”gurao predmet” na štetu predmeta.Kako?unišiavam Tehničko, razdvajam od tehničkog,izbacujem iz tehničkog teme, FORMIRAM predmet. Brzo sklapam ”klizni plan rada”,plan predmeta,ubeđujem javnost,branim svoj stav..Koristim IKT ali sam za neki red, proceduru.Matić dobro ”plati S.Marković seminar za nastavnike nerazvijenih opština”. Nije bio besplatan platilo Ministarstvo za komunikacije.

 2. LJ kaže:

  1. ZASTO ne postujete Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju max opterecenje svim aktivnostima je 28 casova nedeljno a sada imamo 32. Gde ste po. ministra da PRVO TO USKLADITE SA ZAKONOM?
  2. Zasto ne kazete da su besplatne licence za programe istekle i da treba za svaki racunar, koji koriste programe, platiti licencu. TO SE ODNOSI NA FIRME

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama