BROJ škola sa nerealno dobrim rezultatima maturskih testova sve je veći, a za varanje na polaganju krivaca ima među đacima, nastavnicima i direktorima. Pre prepisivanja i dodavanja bodova, maturske ispite prethodnih godina obeležila je i krađa testova, pa je zbog toga Ministarstvo prosvete podiglo bezbednosne mere na najviši nivo. Štampanje testova nadzire BIA, a transport MUP. Štampaju se u Zavodu za izradu novčanica, gde nastaju novac i glasački listići.
O varanju u školama i merama da se neregularnosti spreče bilo je u utorak reči na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta.
– U Zavodu za izradu novčanica rekli su nam da smo aktivirali veće mere bezbednosti nego kad se štampaju glasački listići. Napolju je policija, oni nemaju pristup unutra, gde se štampaju testovi, jer tu čuva BIA. Ogroman novac i mnogo ljudi uključeno je u zaštitu celog procesa – otkrila je Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete i predsednica ovogodišnje upisne komisije. – Neverovatno je koje razmere je dostiglo prepisivanje u školama. Kada smo analizirali testove škola koje su bile sumnjive, nailazilo smo na radove sa po 20 ispravki. Svaki put bi na nekom zadatku dodali po pola boda. Zbog toga smo odlučili da formiramo još jednu komisiju, koja će se baviti regularnošću završnog ispita.
Ova komisija u sredu će se prvi put sastati. Namera je da posete sve “sumnjive” škole sve do polaganja, a onda i da u tim školama posebno kontrolišu polaganje. Članovi komisije su zaposleni u Ministarstvu.
Da je sve više škola sa “sumnjivo dobrim” rezultatima, članovima NPS potvrdio je i dr Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.
– Postoji sumnja da se u pojedinim školama ispit sprovodi na manje regularan ili neregularan način. U nekim školama rezultati su neuobičajeni – ocenio je Ranđelović. – Broj škola u koje sumnjamo iz godine u godinu raste.
Sumnje u regularnost su poražavajuće, složio se i predsednik NPS prof. dr Aleksandar Lipkovski. On je kritikovao Ministarstvo što ne kažnjava škole i direktore koji su krivi za neregularnosti.
Koliko su neregularnosti očigledne, pokazuje i primer koji je izneo dr Aleksandar Baucal – učenici pojedinih škola bili su na testu iz matematike uspešniji od učenika Matematičke gimnazije!
INFORMATIKA
NASTAVNI plan i program profila vinogradar-vinar, plan i program Škole za muzičke talente u Ćupriji i izmena nastave informatike u osnovnim školama bili su takođe predmet rasprave NPS. Iako je sednica trajala duže od četiri sata, nijedan predlog nije usvojen, već je posao odložen za narednu sednicu.