БРОЈ школа са нереално добрим резултатима матурских тестова све је већи, а за варање на полагању криваца има међу ђацима, наставницима и директорима. Пре преписивања и додавања бодова, матурске испите претходних година обележила је и крађа тестова, па је због тога Министарство просвете подигло безбедносне мере на највиши ниво. Штампање тестова надзире БИА, а транспорт МУП. Штампају се у Заводу за израду новчаница, где настају новац и гласачки листићи.
О варању у школама и мерама да се нерегуларности спрече било је у уторак речи на седници Националног просветног савета.
– У Заводу за израду новчаница рекли су нам да смо активирали веће мере безбедности него кад се штампају гласачки листићи. Напољу је полиција, они немају приступ унутра, где се штампају тестови, јер ту чува БИА. Огроман новац и много људи укључено је у заштиту целог процеса – открила је Снежана Марковић, помоћница министра просвете и председница овогодишње уписне комисије. – Невероватно је које размере је достигло преписивање у школама. Када смо анализирали тестове школа које су биле сумњиве, наилазило смо на радове са по 20 исправки. Сваки пут би на неком задатку додали по пола бода. Због тога смо одлучили да формирамо још једну комисију, која ће се бавити регуларношћу завршног испита.
Ова комисија у среду ће се први пут састати. Намера је да посете све “сумњиве” школе све до полагања, а онда и да у тим школама посебно контролишу полагање. Чланови комисије су запослени у Министарству.
Да је све више школа са “сумњиво добрим” резултатима, члановима НПС потврдио је и др Бранислав Ранђеловић, в. д. директора Завода за вредновање квалитета образовања.
– Постоји сумња да се у појединим школама испит спроводи на мање регуларан или нерегуларан начин. У неким школама резултати су неуобичајени – оценио је Ранђеловић. – Број школа у које сумњамо из године у годину расте.
Сумње у регуларност су поражавајуће, сложио се и председник НПС проф. др Александар Липковски. Он је критиковао Министарство што не кажњава школе и директоре који су криви за нерегуларности.
Колико су нерегуларности очигледне, показује и пример који је изнео др Александар Бауцал – ученици појединих школа били су на тесту из математике успешнији од ученика Математичке гимназије!
ИНФОРМАТИКА
НАСТАВНИ план и програм профила виноградар-винар, план и програм Школе за музичке таленте у Ћуприји и измена наставе информатике у основним школама били су такође предмет расправе НПС. Иако је седница трајала дуже од четири сата, ниједан предлог није усвојен, већ је посао одложен за наредну седницу.