Maturanti predaju liste želje, koje su najčešće greške?

24 juna, 2017

Od upisa u srednju školu maturante deli još samo jedan korak – liste želja koje predaju danas i sutra. Smernica za popunjavanje može im biti prošlogodišnji broj bodova potreban za upis.

Među maturantima su i ove godine najtraženije medicinske škole i gimnazije. Za upis u neke od njih potrebno je gotovo 100 bodova.Jolo Bulatović iz OŠ “Drinka Pavlović” kaže za RTS da bi maturanti trebalo svoje želje da usklade sa bodovima koje su postigli.
U listama đaci mogu da navedu 20 škola. “Mi svakako sugerišemo da popune što više jer se tako osiguravaju da se upišu u prvom krugu. Nikoga ne možemo prisiliti da popuni celu listu, ali to je poželjno”, rekao je Bulatović.
Najčešće greške prilikom popunjavanja lista odnose se na šifre školi. “Posebno treba obratiti pažnju na slovo ‘o’ i nulu jer tu se najviše greši i onda dođe do mimoilaženja između šifre za školu i naziva škole”, ukazuje Bulatović.
Ako neko ne ostane upisan u prvom, postuji i drugikrug. “Rezultati za prvi upisni krug biće 3. jula, a već 4. se popunjavaju želje za drugi. Sedmog jula se završava proces”, kaže Bulatović.
Ove godine 127 škola upisaće učenike po dualnom modelu obrazovanja. Inače, niko neće ostati neupisan jer je više mesta u srednjim školama nego svršenih osmaka.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama