Maтурских прослава ће ипак бити

23 маја, 2020

Крај епидемије у Србији могао би бити проглашен средином јуна. То практично значи да неће бити препреке за матурске вечери, али и у периоду који долази музичке фестивале па и свадбе.


Оно што интересује већи део Србије – родитеље и матуранте јесте да ли ће бити прославе краја једне етапе школовања. Министар просвете Младен Шарчевић каже за “Блиц” да, уколико се буде наставио садашњи тренд пада броја заражених Цовидом 19, нема разлога да се деци ускраћује оно желе и воле.

– Последња одлука је на кризном штабу и процени стручњака како за матурске већери тако и за екскурзије. Међутим, уколико су почели авиони да саобраћају, где путници седе тик један поред другог, нема разлога ни да клинци не прославе матурско вече – поручује министар Шарчевић.

– Крајем јуна, око Видовдана, требало би да ситуација буде потпуно релаксирана. То би могао бити период када више нећемо ни имати епидемију. Ипак, сачекаћемо стручњаке за коначну процену, односно модел прославе. Оно што бих већ сада могао да препоручим јесте да мали матуранти не иду по ресторанима и хотелима. Своје вече сасвим лепо могу да прославе и у својој школи, њеном игралишту, а као што је то обичај у многим државама Европе и Америке – каже министар просвете.

Како са екскурзијама
Како истиче Шарчевић, четири велике асоцијације које се баве ђачким екскурзијама поставиле су питање школских путовања.

– Не могу да кажем путујте јер то је посао епидемиолога и стручњака да процењују те ризике. Оно што је до министарства, учинићемо максимум. Можемо да либерализујемо правилник, да се смањи квота колико је ученика из једног одељења довољно или да се квоте попуне састављањем одељења. Наравно, осим стручњака, на крају родитељи су они који одлучују – истиче министар.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама