Међу просветним радницима највише је заражених васпитача

18 марта, 2021

Међу запосленима у предуниверзитетском образовању највећи проценат заражених вирусом корона је у предшколским установама (2,166 одсто), пише Политика.

Foto: Canva

До пре пет дана, највише је било инфицираних радника осмолетки, али проценат нигде није прелазио два одсто. Нове бројке сведоче да се смањио збир короном инфицираних ђака и професора средњих школа, који су још прошле недеље прешли на онлајн наставу. Ове седмице и за основце старијих разреда настава је измештена у онлајн окружење, а према најавама надлежних, после јучерашњег заседања Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19, од понедељка ће и учитељи само на даљину радити с ученицима од првог до четвртог разреда „макар седам дана”, по речима премијерке Ане Брнабић.

Апелујемо да, ако запослени у предшколским установама морају да раде, да им се омогуће безбеднији услови за рад, пре свега смањењем броја деце у групи тако што ће се ограничити да у вртиће могу да долазе само малишани чији су родитељи радно ангажовани ван својих домова. Односно да се, привремено, врати правило да за боравак детета у вртићу родитељ достави потврду послодавца да не ради од куће него да мора да иде на радно место – указује у разговору за Политику Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије, јединог репрезентативног за вртиће на републичком нивоу.

Уз захтев да се смањи број малишана у вртићким групама, ова синдикална организације јуче је надлежнима упутила и иницијативу да се запосленима у предшколским установама додели новчана помоћ из републичког буџета.

– Наша је делатност од изузетног јавног и економског значаја. Зато упркос свим потешкоћама у епидемијски неизвесној години, од свих образовних установа најдуже радимо континуирано, без прекида и распуста. Ми немамо замене за одсутно особље до месец дана. Доследном применом свих прописаних мера онемогућили смо да корона у већој мери уђе у вртиће, брзом и адекватном реакцијом на сваки појединачни случај. Радимо у пуном обиму, без скраћења радног времена, а долазност деце је већа од 50 одсто. Проблеми прекобројности додатно оптерећују одвећ отежан рад запослених, међу којима готово трећина зарађује минималац – објашњава Јовановићева.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама