Među prosvetnim radnicima najviše je zaraženih vaspitača

18 marta, 2021

Među zaposlenima u preduniverzitetskom obrazovanju najveći procenat zaraženih virusom korona je u predškolskim ustanovama (2,166 odsto), piše Politika.

Foto: Canva

Do pre pet dana, najviše je bilo inficiranih radnika osmoletki, ali procenat nigde nije prelazio dva odsto. Nove brojke svedoče da se smanjio zbir koronom inficiranih đaka i profesora srednjih škola, koji su još prošle nedelje prešli na onlajn nastavu. Ove sedmice i za osnovce starijih razreda nastava je izmeštena u onlajn okruženje, a prema najavama nadležnih, posle jučerašnjeg zasedanja Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, od ponedeljka će i učitelji samo na daljinu raditi s učenicima od prvog do četvrtog razreda „makar sedam dana”, po rečima premijerke Ane Brnabić.

Apelujemo da, ako zaposleni u predškolskim ustanovama moraju da rade, da im se omoguće bezbedniji uslovi za rad, pre svega smanjenjem broja dece u grupi tako što će se ograničiti da u vrtiće mogu da dolaze samo mališani čiji su roditelji radno angažovani van svojih domova. Odnosno da se, privremeno, vrati pravilo da za boravak deteta u vrtiću roditelj dostavi potvrdu poslodavca da ne radi od kuće nego da mora da ide na radno mesto – ukazuje u razgovoru za Politiku Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, jedinog reprezentativnog za vrtiće na republičkom nivou.

Uz zahtev da se smanji broj mališana u vrtićkim grupama, ova sindikalna organizacije juče je nadležnima uputila i inicijativu da se zaposlenima u predškolskim ustanovama dodeli novčana pomoć iz republičkog budžeta.

– Naša je delatnost od izuzetnog javnog i ekonomskog značaja. Zato uprkos svim poteškoćama u epidemijski neizvesnoj godini, od svih obrazovnih ustanova najduže radimo kontinuirano, bez prekida i raspusta. Mi nemamo zamene za odsutno osoblje do mesec dana. Doslednom primenom svih propisanih mera onemogućili smo da korona u većoj meri uđe u vrtiće, brzom i adekvatnom reakcijom na svaki pojedinačni slučaj. Radimo u punom obimu, bez skraćenja radnog vremena, a dolaznost dece je veća od 50 odsto. Problemi prekobrojnosti dodatno opterećuju odveć otežan rad zaposlenih, među kojima gotovo trećina zarađuje minimalac – objašnjava Jovanovićeva.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama