Među školskom i predškolskom decom vlada stomačni virus, pedijatri podsećaju na redovno pranje ruku

26 maja, 2022

U Domu zdravlja “Palilula” u Beogradu ovih imaju za oko 20 odsto više pacijenata sa stomačnim problemima, piše RTS. Oni se žale na bolove u stomaku, temperaturu, dijareju.

Doktorka Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije, kaže da stomačni virus dominira među decom školskog uzrasta, mada se javlja i kod dece u vrtićima.

“Uglavnom su to tegobe u smislu proliva, povraćanja, mučnine, glavobolje, opšta malaksalost sa grčevima u stomaku i pojavom bolova u zglobovima i mišićima”, navodi doktorka.

Istakla je da ti simptomi kratko traju, kao i da deca za dan-dva do tri budu bolje.

Naglašava da je najvažnije izolovati dete, da ono miruje i da se odmah krene sa nadoknadom tečnosti u vidu elektrolitnih rastvora.

“To su gotovi rastvori, kupuju se u apoteci, rastvaraju se u vodi i nudi se detetu na svakih pet do deset minuta u malim količinama. Jako je važno da dete unosi tečnost, ne treba ga terati da unosi hranu budući da je oštećena sluznica creva i želuca, ali nakon dobijanja apetita kreće se sa dvopekom, supicama, čajevima, pirinčem. Postepeno i lagano se obroci uvode”, dodaje Jovanovićeva.

Navodi da je norovirus uobičajen za zimski period, ali da se to produžilo i tokom proleća.

“Sada se javlja najverovatnije jer su epidemiološke mere ukinute, deca se druže, aktivna su, odlaze na rekreativne nastave u hotlske smeštaje gde je blizak kontakt”, poručuje doktorka.

Ukazuje da se bolest prenosi prljavim rukama i da je važno da se deca što češće opominju da peru ruke, da osoba koja sprema hranu vodi računa o higijeni ruku, kao i da se voće i povrće dobro operu pre jela.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama