Међу школском и предшколском децом влада стомачни вирус, педијатри подсећају на редовно прање руку

26 маја, 2022

У Дому здравља “Палилула” у Београду ових имају за око 20 одсто више пацијената са стомачним проблемима, пише РТС. Они се жале на болове у стомаку, температуру, дијареју.

Докторка Анета Јовановић, начелница педијатрије, каже да стомачни вирус доминира међу децом школског узраста, мада се јавља и код деце у вртићима.

“Углавном су то тегобе у смислу пролива, повраћања, мучнине, главобоље, општа малаксалост са грчевима у стомаку и појавом болова у зглобовима и мишићима”, наводи докторка.

Истакла је да ти симптоми кратко трају, као и да деца за дан-два до три буду боље.

Наглашава да је најважније изоловати дете, да оно мирује и да се одмах крене са надокнадом течности у виду електролитних раствора.

“То су готови раствори, купују се у апотеци, растварају се у води и нуди се детету на сваких пет до десет минута у малим количинама. Јако је важно да дете уноси течност, не треба га терати да уноси храну будући да је оштећена слузница црева и желуца, али након добијања апетита креће се са двопеком, супицама, чајевима, пиринчем. Постепено и лагано се оброци уводе”, додаје Јовановићева.

Наводи да је норовирус уобичајен за зимски период, али да се то продужило и током пролећа.

“Сада се јавља највероватније јер су епидемиолошке мере укинуте, деца се друже, активна су, одлазе на рекреативне наставе у хотлске смештаје где је близак контакт”, поручује докторка.

Указује да се болест преноси прљавим рукама и да је важно да се деца што чешће опомињу да перу руке, да особа која спрема храну води рачуна о хигијени руку, као и да се воће и поврће добро оперу пре јела.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама