Međunarodna matura – tri gimnazije u Srbiji upisivaće đake po novom programu

1 februara, 2020

Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu i Deseta gimnazija u Beogradu dobile su akreditaciju za međunarodnu maturu i radiće po novom programu.

U junu će ove škole primiti prvu generaciju učenika po novom programu. On podrazumeva da će nakon završetka škole đaci moći da se upišu na strane univerzitete bez nostrifikacije diplome, jer će im one biti priznate na više od 4.000 svetskih univerziteta, prenose “Novosti”.

Nakon završetka škole đaci će moći da se upišu na strane univerzitete bez nostrifikacije diplome

– Na ovaj program upisaćemo maksimalno 20 učenika, a prijemni ispit će biti u junu. Tih 20 učenika treći i četvrti razred završavaće po programu međunarodne mature. Umesto 14 predmeta, koliko sada imaju učenici u gimnazijama, u ovom programu će imati šest predmeta koje biraju od 10 koje će im ponuditi škola – objašnjava Marijan Mišić, direktor Gimnazije “Svetozar Marković”.

Dodaje i da će učenici koji će po ovom, zasad pilot-programu, pohađati nastavu, imati i neke nove predmete poput “teorije znanja”, “kreativnosti”, “aktivnosti i društvene odgovornosti”, u okviru kojih će učiti veštine, ali i moći da se bave humanitarnim radom, za šta će dobijati određeni broj poena.

– Kada završe treći i četvrti razred, oni polažu sve te predmete, pišu završni rad, tačnije prošireni esej i sve se to eksterno ocenjuje. To podrazumeva da mi u školi skupimo sve njihove radove i pošaljemo centrali u Hagu, odakle se radovi distribuiraju širom sveta na pregled i kada dobiju svoje ocene, dobijaju i diplomu koju trenutno priznaje više od 4.000 univerziteta u svetu u odgovarajućem stepenu. Neki je priznaju u potpunosti, neki delimično, ali je važno da diploma ne zahteva nostrifikaciju – objašnjava Mišić.

On dodaje da su do sada ovu mogućnost imale samo malobrojne privatne škole, a nakon ovog projekta priliku da dobiju međunarodnu diplomu imaće i učenici državnih škola.

Posao za 5.000 prosvetara

Vladina komisija usvojila je u petak odluku da se raspiše konkurs za zapošljavanje u prosveti na neodređeno vreme. U prvoj fazi odobreno je mesta za oko 5.000 ljudi, koji u prosveti rade na određeno vreme sa punom normom od 2014. i 2015. godine, a i ranije. Novi krug zapošljavanja očekuje se već početkom februara i tada će biti raspisani konkursi za one koji rade u prosveti od 2016. i 2017. godine – izjavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

– Dobijanjem posla za stalno mladi će dobiti sigurnost, a samim tim i šansu za zasnivanje porodice. Svakako, ova mera Ministarstva i Vlade će doprineti povećanju nataliteta.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama