Међународна матура – три гимназије у Србији уписиваће ђаке по новом програму

Гимназије „Светозар Марковић“ у Нишу, „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду и Десета гимназија у Београду добиле су акредитацију за међународну матуру и радиће по новом програму.

У јуну ће ове школе примити прву генерацију ученика по новом програму. Он подразумева да ће након завршетка школе ђаци моћи да се упишу на стране универзитете без нострификације дипломе, јер ће им оне бити признате на више од 4.000 светских универзитета, преносе „Новости“.

Након завршетка школе ђаци ће моћи да се упишу на стране универзитете без нострификације дипломе

– На овај програм уписаћемо максимално 20 ученика, а пријемни испит ће бити у јуну. Тих 20 ученика трећи и четврти разред завршаваће по програму међународне матуре. Уместо 14 предмета, колико сада имају ученици у гимназијама, у овом програму ће имати шест предмета које бирају од 10 које ће им понудити школа – објашњава Маријан Мишић, директор Гимназије „Светозар Марковић“.

Додаје и да ће ученици који ће по овом, засад пилот-програму, похађати наставу, имати и неке нове предмете попут „теорије знања“, „креативности“, „активности и друштвене одговорности“, у оквиру којих ће учити вештине, али и моћи да се баве хуманитарним радом, за шта ће добијати одређени број поена.

– Када заврше трећи и четврти разред, они полажу све те предмете, пишу завршни рад, тачније проширени есеј и све се то екстерно оцењује. То подразумева да ми у школи скупимо све њихове радове и пошаљемо централи у Хагу, одакле се радови дистрибуирају широм света на преглед и када добију своје оцене, добијају и диплому коју тренутно признаје више од 4.000 универзитета у свету у одговарајућем степену. Неки је признају у потпуности, неки делимично, али је важно да диплома не захтева нострификацију – објашњава Мишић.

Он додаје да су до сада ову могућност имале само малобројне приватне школе, а након овог пројекта прилику да добију међународну диплому имаће и ученици државних школа.

Посао за 5.000 просветара

Владина комисија усвојила је у петак одлуку да се распише конкурс за запошљавање у просвети на неодређено време. У првој фази одобрено је места за око 5.000 људи, који у просвети раде на одређено време са пуном нормом од 2014. и 2015. године, а и раније. Нови круг запошљавања очекује се већ почетком фебруара и тада ће бити расписани конкурси за оне који раде у просвети од 2016. и 2017. године – изјавио је Младен Шарчевић, министар просвете.

– Добијањем посла за стално млади ће добити сигурност, а самим тим и шансу за заснивање породице. Свакако, ова мера Министарства и Владе ће допринети повећању наталитета.

Извор: Блиц