Мења се концепт мале матуре – деца ће се тестирати на две године

19 новембра, 2019

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је да је у плану редизајн модела мале матуре и додао да је план да се деца тестирају на сваке две године.

Он је за лист “Блиц” од уторка рекао да је важно да се деца припреме, јер се образовање не може на прави начин проверити ако се са таквим тестом деца први пут сретну у осмом разреду.

Према његовим речима, план је да деца после полагања обавезног теста у предшколском узрасту у школи на сваке две године имају тест сличан малој матури, али прилагођен знању које су у том тренутку усвојила, као и да ће прво пролазно време бити у другом, а друго у четвртом разреду.

Шарчевић је подсетио да Србија већ две године учествује у међународном тестирању деце тог узраста и да је последњи пут Србија заузела 27. место што је јако добар резултат.

“Треће пролазно време је шести разред, а четврто је мала матура када потпуно имамо увид у знање детета, јер ће ти тестови бити потпуно независни од оцена које ђак добија у школи. Правимо врло јак модел који још нико у Европи није направио. Проверио сам”, рекао је Шарчевић.

Говорећи о државној матури за средњошколце, она ће бити одржана у школској 2020/2021 и да ће је ученици полагати као генералну пробу и неће се рачунати за упис на факултете.

Како је рекао, пројекат државне матуре је био спреман, али су се ученички парламенти питали зашто би садашња трећа година прва радила ту матуру иако је уписала школу када такав концепт није био познат.

“Такво питање је било умесно. Анализирали смо и мишљење Савета родитеља и ђачких парламената, јер шта би се десило да их нисмо испоштовали – урадили бисмо коректно, али не бисмо добили резултат који ће бити стандардан када крене генерација која је сада друга година, јер паралелно се дешава и реформа гимназија”, рекао је Шарчевић.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Мења се концепт мале матуре – деца ће се тестирати на две године"

  1. Snežana каже:

    Ministar bi trebao da razmisli o našem školstvu i primeni znanja nakon školovanja. Može i da uzme neki udžbenik iz OŠ pa da proba da reši poneki zadatak, a posle da objasni gde to dete može i treba da primeni. Konkretno oduzimanje i sabiranje rimskih brojeva, do 1000 u 3. razredu.
    Izbaciti selektivna znanja, smanjiti brzo prelaženje gradiva, gomile bespotrebnog testiranja i ubaciti PRAKSU, kako bi nakon završenog školovanja imali realno a ne teorijsko znanje.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама