Menja se zakon o udžbenicima

14 avgusta, 2017

Zakon o udžbenicima koji je nastao pre godinu i po dana je loš i mi ćemo tražiti da se on menja, pre nego što istekne rok od tri godine trajanja, da bi važnost udžbenika umesto tri, trajala četiri godine rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je, prisuštvujući otvaranju manifestacije „Duh mladosti“ u Novom Sadu, rekao da je cilj da udžbenici budu jeftiniji.
„Ove godine smo obezbedili 86.000 besplatnih udžbenika, prošle godine smo sklonili one udžbenike koji bi lažno išli onima koji imaju niska primanja i dali smo kroz školske biblioteke, a za nekoliko godina ćemo imati dovoljan fond knjiga da se udžbenici ne moraju kupovati“, rekao je Šarčević.
Po njegovim rečima, nakon urađene analize distribucije, saopšteno je da se oko 30 odsto rabata daje posrednicima.
“Mi ćemo ići na formiranje učeničkih kompanija, preduzetništva, zadruga, da oni tu distribuciju rade, što znači da bi roditelji 15 odsto manje plaćali udžbenike“, naveo je Šarčević.
Odgovarajući na pitanje novinara, ministar je rekao da će od 1. septembra uniforme biti uvedene u 55 odsto škola, da će ostale škole na tome raditi sukcesivno, te da očekuje da za dve godine u svim osnovnim školama budu uvedene uniforme.
 
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Menja se zakon o udžbenicima

  1. Marina kaže:

    Mislila sam da ce konacno neko naci resenje za sve probleme oko udzbenika.Za jedan predmet dete ima do cetiri udzbenika.Matematika jedan i dva,Nastavni list,Radna sveska…Citanka,Ucim latinicu,Nastavni list,Radni list…Pa za Svet oko nas nekoliko udzbenika.Sve to treba nositi na ledjima i prepoznati u djackoj torbi.Veliki teret nose i veci djaci.Uz to,taj teret i kosta.Zar nije dovoljno uciti iz dva udzbenika predmete koji se svakodnevno izucavaju.?Da li je deci u prvom i drugom razredu potreban udzbenik za likovno i muzicko?Ovo nikada,nikada, nije bilo.Neko zivi od prodaje udzbenika,a promocije istih su se pretvorile u veliki vasar i drsko nametanje svojih izdanja.

  2. Sanja kaže:

    G.Marina,
    I novi zakon neće da reši probleme broja knjiga za jedan predmet.Zakon koji se menja sami su doneli,primenili i ne valja.U istoj knjizi za 5razred geografije bio je “radni udžbenik”,knjiga i radna sveska.Zakon je razdvojio to na 2knjige i cena je veća.Pregledači,ZUOV naplaćuje,štampa košta…..Besplatni primerci nisu u biblioteci….Ništa od uređenja ove oblasti.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama