Mere protiv nasilja u školama – koje je Ministarstvo usvojilo, a koje ne

23 decembra, 2022

Ministarstvo prosvete prihvatilo je većinu mera koje je predložila Radna grupa za suzbijanje nasilja u školama, piše Sputnjik.

Foto: Canva

Među tim merama su izmena Pravilnika o finansiranju obrazovnih ustanova, što će omogućiti zapošljavanje većeg broja pedagoga i psihologa, prihvaćene su i veće kazne za roditelje, kao i to da ocena iz vladanja od petog do osmog razreda ulazi u prosek.

Među prihvaćenim merama je i ta da učenik koji napravi prekršaj u jednoj školi ne može preći u drugu dok se ne završi disciplinski postupak.

Korišćenje telefona škole će regulisati internim aktima.

– Pravno nije bilo moguće doneti odluku o oduzimanju i doneta je preporuka, isto kao u prethodnom periodu. Dakle, škola mora u saglasnosti sa Savetom roditelja i Đačkim parlamentom da donese odluku u vezi odlaganja telefona za vreme nastave. Moj predlog je takođe i da se onemogući rad telefona na časovima time što bi kupili ometače telefona koji nisu skupi – kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Predlog da učenik koji počini prekršaj bude suspendovan na 10 dana nije prihvaćen.
Ove mere podrazumaveju izmene Pravilnika zakona i podzakonskih akata, a primenjivaće se najverovatnije od 1. septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Mere protiv nasilja u školama – koje je Ministarstvo usvojilo, a koje ne

 1. Aleksa kaže:

  Znači, kao i obično veliko NIŠTA.

  ”Pravno nije bilo moguće doneti odluku o oduzimanju i doneta je preporuka, isto kao u prethodnom periodu. Dakle, škola mora u saglasnosti sa Savetom roditelja i Đačkim parlamentom da donese odluku u vezi odlaganja telefona za vreme nastave.”
  Moguće je ZABRANITI.

 2. Anica kaže:

  Tresla se gora rodio se miš.

 3. Mirko kaže:

  Jedino je resenje da se promeni model obtrazovanja.Da se sa klasicne nastave predje na savremenu nastavu.Da pasivne metode zamene aktivne metode.Da udzbenik i svesku zamene savremena nastavna sredstva.Ucenicima je dosadan klasican model nastave

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama