Mihajlović: Nikad nismo tražili od škola da smanje potrošnju energije, one su izuzete od štednje

septembar 21, 2022

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, demantovala je pojedine medijske navode o tome da će školama biti naloženo da temperatura u učionicama bude 20 stepeni, rekavši da se preporuke Ministarstva ne odnose na škole, vrtiće i bolnice, stoji na sajtu Ministarstva.

„Što se tiče štednje, često se čuje da je Ministarstvo rudarstva i energetike naložilo da se smanji temperatura grejanja u školama i vrtićima. To nije tačno i demantujem takve navode. Preporuke smo dali javnim preduzećima, državnoj upravi, lokalnim samoupravama, državnim institucijama. Predložene preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nikada nisu obuhvatale škole, vrtiće i bolnice, to su ustanove koje su izuzete iz svih preporuka“, rekla je Mihajlovićeva u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je rekla da su Ministarstvu do sada plan štednje dostavile 73 lokalne samouprave, 29 javnih preduzeća, 18 državnih institucija i da očekuje do prvog oktobra da spisak bude kompletan. Mihajlovićeva je ponovila da se ne prave nikakvi planovi restrikcija i da je cilj preporuka da se smanji iznos koji država daje za uvoz struje.

„Ne planiramo restrikcije, ne razmišljamo o tome, jer mislim da smo uradili dovoljno prethodnih meseci da napravimo osnovu i da obezbedimo dovoljno energije i energenata do kraja marta, ali će za sve država morati da obezbedi novac, zato apelujemo na štednju, da bismo manje novca dali za uvoz“, rekla je ona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama